Първата среща от плейофната серия за 3-4 място между Балкан и Черно море Порт Варна бе прекратена във втората четвъртина при резултат 30-32 и оставащи 2 минути и 57 секунди до нейния край. Тогава отборът на Балкан напусна игралното поле по решение на ръководството на БК Балкан.


Според представители на клуба повод за тази реакция е тенденциозното съдийство до този момент. Ключовата ситуация бе отсъдено техническо нарушение на Балкан, последвало бурното недоволство от решение на реферите за излязла в аут топка.


Последва остра реакция и от привържениците на Балкан в Арена Ботевград. Неколцина от тях се втурнаха към съдиите, но бяха възпрени от охранителните органи. По посока на реферите полетяха и няколко бутилки от минерална вода.


Старши съдията Борислав Пелтеков изчака определеното по правилник време и даде края на срещата. Това означавше не само служебна загуба на Балкан в тази среща, но според правилника -  и загуба на цялата серия.


Ръководството на БК Балкан излезе с декларация по този повод към ръководствата на БФБ и на НБЛ, както и с обръщение към привържениците на отбора, които поместваме отделно.