По покана на клуб „Йога за всички” с ръководител Цветемила Янинска, вчера във фоайето на учебно-тренировъчен комплекс „Васил Левски” – Ботевград бе представена  дейността на училище „Аз и супер мама” /supermamabg.com/. Неговите представители Виолета Тоткова и Павлина Герина, и двете акушерки, се срещнаха с бременни жени и им дадоха полезни съвети за кърменето с възможности за консултации. 


„И двете сме работили в интензивно отделение за недоносени деца. През ръцете ни са минали много малки бебета със специфични проблеми. И съответно храненето е било един от важните фактори за оцеляването на тези деца. Не само нашата практика, но и много лекари, и институции доказват важността на кърменето, не само като хранителен процес, а като връзка между бебето и майката, като възможност този процес да създаде спокойствие в жената, тя да бъде спокойна и удовлетворена, че дава най-доброто на бебето. В същото време бебето да получи тази увереност от майката, за да бъде едно щастливо и нормално развиващо се дете”, каза пред наш репортер Павлина Герина и добави: „Идеята ни е да подкрепим на сто процента кърменето, изключително кърмене до една годишна възраст. Много рано майките захранват, много рано педиатрите ги стимулират да започнат да хранят бебета си. Аз самата имам син на три години и съм го кърмила допреди три месеца. Може да звучи абсурдно, но фактът, че на 42 години съм родила второто си дете и съм кърмила толкова години, означава, че жената физиологично може да прави това нещо, и то с радост, че дава най-добрата храна на детето си.”.


Според Виолета Тоткова, нагласата у жената, че ще кърми, е много важна за това тя да има достатъчно дълго кърма. „Ако в съзнанието на една жена – от забременяването до момента на раждането, е заложено: „Аз сигурно няма да имам кърма.”, означава, че тя просто не иска да кърми и няма да кърми. Няма понятие като „нямам кърма”, обясни тя. 


По време на срещата гостите обявиха, че победител в една от специалните игри на училище „Аз и супер мама” е ботевградчанката Галя Орманджиева. Тя получи награда - Gia-възглавница за сън и кърмене, от  Соня Неделчева – която е един от най-големите вносител на бебешки продукти в България. 


На финала на събитието всички се включиха в заниманията по йога за правилно дишане и релаксация. Цветемила Янинска информира, че те се провеждат в сряда и петък от 19 часа и в събота от 9.30 часа. Заниманията могат да се посещават и от бременни жени, уточни тя.