България спечели европейската отборна титла по шахмат за жени! Тимът ни със селекционер Петър Арнаудов в състав Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева триумфира със златните медали на шампионата в Будва (Черна гора), побеждавайки във финалния IX кръг световния шампион Грузия с 2,5:1,5 т.


С героичен принос за историческия успех беше Пейчева, която спечели партията си на трета дъска с белите фигури срещу Лела Джавахишвили след изтощаваща битка, продължила 83 хода. В мителшпила Гери беше в много тежка позиция, отчетена от компютърните програми като сигурна победа за черните, но се възползва по блестящ начин от няколко грешки на опонентката си и в крайна сметка материализира постигнатото преимущество.


Победа извоюва и Стефанова на първа дъска с белите срещу Бела Хотенашвили, а на втора дъска Нургюл Салимова направи реми с черните срещу Нино Бациашвили. На четвърта дъска Белослава Кръстева отстъпи с черните пред Мелия Саломе.


В крайното класиране българските шахматистки събраха 16 т. и останаха недостижими за преследвачите. На втора позиция завършва тимът на Азербайджан, а трети е съставът на Франция.


Това е изобщо първо класиране за България в Топ 3 в над половинвековната история на отборната надпревара на Стария континент - както при мъжете (от 1957 г.), така и при жените (от 1992 г.). Досегашното върхово класиране за български отбор на европейското първенство по шахмат беше 4-то място. То беше постигнато също при дамите на шампионата в Гьотеборг през 2005 г. Тогава селекционер беше ботевградчанинът Атанас Колев, а в състава бяха Антоанета Стефанова, Маргарита Войска, Мария Велчева, Емилия Джингарова и Любка Генова.