Поредна среща с именити творци с подкрепата на Геотехмин и Елаците


За трета поредна година на 28 май Геотехмин ООД и Елаците мед АД организираха в малкия салон на НЧ „Тодор Пеев-1871”  тържествена вечер по повод реализирането на програмата „Култура и национална идентичност" ‘ 2014 г., която се провежда вече за трета поредна година.
Програмата е елемент от Корпоративната социална отговорност на двете дружества в областите знание, образование и опазване на културно-историческото наследство. Насочена е към младото поколение на Етрополе, Мирково, Златица, Копривщица, Пирдоп, Чавдар, Челопеч, Антон, Петрич, Църквище, Душанци, Карлиево, Смолско, Буново, Каменица и Лопян.


Този път издателят и поетът Иван Гранитски беше довел в Етрополе художниците проф. Борислав Стоев, проф. Ивайло Мирчев и Юрий Гранитски, журналиста и  главен редактор на издателство “Захарий Стоянов” Тодор Коруев и поетесата Валентина Радинска.


На тържествената вечер присъства инж. Костадин Найденов, директор на Рудничен комплекс „Елаците-Мед” АД, инж. Валентин Цацов, зам-директор на комплекса, Даниела Теофанова, директор „Връзки с обществеността” на Геотехмин, Стефания Ботева от Геотехмин и други представители на Елаците-Мед.
Предварително в салона беше аранжирана малка изложба с творби на гостуващите художници.
Тържествената вечер беше открита от проф. Иван Гранитски, който представи творците.
В приветственото си слово заместник-директорът на Рудничен комплекс „Елаците-мед” АД Валентин Цацов каза: „Ние, в Геотехмин и Елаците-Мед вярваме, че културното наследство и неговото значение за поколенията непрекъснато ще нараства. То е мощен източник за духовно оцеляване, но също е и незаменим ресурс за устойчиво развитие. Радваме на големия интерес, с който учениците посрещат нашия жест. Радостта в очите им, при срещите с книгата, ни задължава да продължим да откликваме на техните духовни нужди и интереси.
Въпреки че днешният живот е обвързан предимно с технологии и индустрия, ние трябва да запазим и да развиваме у нашите деца духовността. Книгата развива езиковата култура и предава опита от миналото.
Мъдреците на изтока ни учат: "Образованието е богатство, а неговото прилагане - съвършенство."
След поетичния рецитал "Поезия и образ" от поетесата Валентина Радинска, която е автор на десет книги с лирика, публицистика и есеистика и на литературно-критични изследвания, послания към публиката отправиха и останалите творци: проф. Борислав Стоев, завършил Художествената академия при проф. Илия Петров и носител на много национални и международни награди, проф. Ивайло Мирчев, преподавател в Художествената академия и два мандата председател на Съюза на българските художници, както и младият художник Юрий Гранитски, участвал в много изложби у нас и в чужбина. Тодор Коруев, журналист, публицист и писател, прочете откъс от книгата си „Овньо льо вакал, Каматан”, а Иван Гранитски направи малък рецитал със свои стихотворения.
С думи на благодарност към "Елаците мед" АД, "Геотехмин" ООД и лично към Иван Гранитски се обърна заместник-кметът на Община Етрополе Росица Христова за това, че за трета поредна година организират за етрополци срещи с именити творци на литературата и изкуството.
И този път читалището и училища в Община Етрополе получиха от Елаците и Геотехмин дарения на книги от представените автори и друга художествена литература.