През 1971 г. в Лондон се провежда за първи път световен ромски конгрес, с участието на представители на ромите от всички континенти и на правителството на Индия. Тогава е поставено началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Приети са флагът и химнът на ромите.
За пореден път днес Общината организира честването на ромския празник в Етрополе.
От 2013 година е променено мястото на провеждането – в близост до пречиствателната станция за отпадни води.
Днес дойдоха роми от Етрополе и съседните общини – Правец, Ботевград, Джурово, Малки Искър, м. Беляновец. А победителят в конните надбягвания се оказа от Пирдоп. Имаше двама състезатели от Конната база в Етрополе, като единият от тях се класира в челната тройка.
В състезанието се включи и победителят от кушията в с. Равнище.
По традиция, и не съвсем, празникът включваше надбягване с коне, конна атракция  и състезание за най-добра танцьорка.
Като казваме „и не съвсем”, имаме в предвид, че от последните 5-6 години го няма състезанието с теглене на каруци и най-жестокото за конете теглене на шейна с тежести. Забрани ги навремето покойният кмет на Етрополе инж. Богомил Георгиев.
В надпреварата участваха 17 състезателя по принципа на елиминирането: от разделените на 2 четворки и 3 тройки състезателни коне бяха излъчени първите три най-бързи коня.


На първо място се класира Стефан Миндилов, на второ място е Петко Василев и на трето - Валентин Ангелов. Наградата за атрактивен кон получи Марко Григоров.
В надиграването с ромски танци, първото място е за Таня Цветанова, второто  - за Сабрина Тодорова, а на трето място се нареди Иванка Христова.


Победителите получиха купи и парични награди. Връчи ги Росица Христова – заместник-кмет на Общината с асистенция на Росица Иванова – началник на отдел в Общината.
Парични награди получиха и първите три от шестте включили се танцьорки. 
Парични премии получиха, независимо от резултатите, всички участници в състезанията.
След надбягванията, зрителите наблюдаваха танц на добре обигран кон.
На участниците в организация и в състезанията бяха раздадени купони за храна.
Организацията беше много добра и до неприятни случаи не се стигна – с изключение на уцелено око на зрител от изхвърчала пръст изпод копитата на един от конете.
Всички пристигащи с превозни средства – каруци или леки коли бяха проверявани от организиран от полицията КПП. Засилено полицейско присъствие имаше и на мястото на празника. Подсигурена беше и медицинска помощ.
Прави впечатление, че в сравнение с други години, тази година участниците в празника е значително намалял.
Не бяха по-малко само сергиите с примамливи стоки, особено за децата и по-младите празнуващи. 
Настроението на празника поддържаше Литаковската духова музика.