Ученикът от ПГТМ „Христо Ботев” Георги Цанов е едно от новите попълнения в трупата на Любителския театър при читалище „Христо Ботев” – Ботевград. Първата му сценична изява беше на 15 май в ролята на Стоенчо от „Женско царство”. 
Георги Цанов става част от любителския театър благодарение на познанството си с едно от популярни лица на местния театър – Мирослав Йорданов.


„Споделял съм с него, че много обичам театъра. Явно това е бил поводът да ми се обади и да ме насърчи да се явя на прослушване за ролята на Стоенчо. Отидох и за моя голяма изненада режисьорът г-н Вълков ме одобри”, сподели Георги. –Започнахме интензивни репетиции. Толкова ми беше интересно, че едвам дочаквах уречения час. Първоначално изпитвах страх от това дали ще мога да си запомня репликите. Опасенията ми обаче изчезнаха след две прочитания на сценария”, допълни той.


Ученикът не скри, че с нетърпение и леко притеснение е очаквал премиерата. „С наближаване на представлението притеснението ми намаляваше, но се увеличаваше тръпката от допира с публиката. „Буквално ми омекнаха краката, когато сложих менците на рамо и тръгнах към сцената. След като излязох, всичко отмина, у мен остана само едно приятното усещане и желание да продължа да играя. Дори ми се стори, че представлението продължи пет минути, а не час”, разказа Георги. Той е категоричен, че ще продължи да играе в любителския театър, дори обмисля, след като завърши средното си образование, да кандидатства в НАТФИЗ.


„Общото в мнението на всички мои приятели, близки и познати, които бяха на премиерата на „Женско царство”, бе, че се справям добре. Надявам се да са били искрени с мен”, каза пред наш репортер младият мъж. За него възможността  да е част  от ботевградската театрална трупа е не само чест, но тя му носи радост, удовлетворение, обогатява знанията му за театралното изкуство и за българските автори, учи го да работи в екип и да бъде отговорен.


„Наистина много обичам театъра. През последните една-две години не съм пропускал постановка на театрите, които гостуват в Ботевград, а и в Правец. Любими са ми „Гераците” на благоевградския драматичен театър, „Между два стола” от английския драматург Рей Куни, „Вечеря за двама” на драматичен театър „Иван Радоев” – Плевен, „Госпожа Стихийно бедствие” с ненадминатата Стоянка Мутафова. Между другото тя е любимата ми българка актриса. Възхищавам се на силна й дух, на невероятната жизненост, която буквално блика от душата й”, каза единадесетокласникът.


Георги Цанов отново ще се преобрази като Стоенчо на 11 юни. Тогава от 19 часа в големия салон на читалище „Христо Ботев” отново ще бъде представена постановката „Женско царство”. Този път в  ролята на Радка - също главен герой в комедията, ще влезе Габриела Георгиева – ученичка от 10 „а” клас на ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров”. И тя  е сред новите попълнения на любителския театър.