Ha 13 януари трупата на Драматичния театър при НЧ „Христо Ботев 1884“ представи постановката „Женско царство“ в Sanchinarro Centro Cultural - Мадрид. Представлението бе посетено предимно от българи, които живеят в Испания.


„Преди една година бях поканен от ботевградчанката Даниела Краева да помогна при организирането на едно събитие в Мадрид. Даниела живее от години в Испания и членува в Асоциация „Надежда“. Тогава им разказах за нашия театър и се роди идеята да гостуваме с една от постановките ни. Година по-късно осъществихме това гостуване“ - сподели режисьорът на „Женско царство“ и ръководител на Драматичния театър Николай Найденов.


Именно от организатора Даниела Краева идва инициативата чистите приходи от представлението да бъдат дарени по сметката за лечението на нашата съгражданка Миленка Герашка от с. Врачеш.


 „Професионалните театри, когато играят в чужбина, обикновено избират пиеси с по двама-трима актьори, защото организацията е много сложна. Ние пътувахме цяла трупа - 12 актьори, осветител, декори... Хвърлихме много усилия и нерви за организацията, но пък резултатът си заслужаваше“ - сподели ощеНиколай Найденов.


Подготовката за пътуването на театър е отнела три месеца. Част от разходите са поети от Асоциация „Надежда“, друга част са платени от актьорите в любителската трупа.


Малко след представлението по сметката на Миленка Герашка е преведена сумата от печалбата от продажбата на билети и направените дарения по време на театъра. Общата им стойност е малко над 800 евро.