Изграждането на скоростната отсечка Ботевград-Мездра е част от проекта за рехабилитация на пътя Видин-Ботевград. Той е важен, защото заедно с магистрала „Струма” завършва строителството на европейски коридор IV на българска територия. А с пускането на втория мост над Дунав при Видин-Калафат трафикът по това направление започна да расте.


Видин-Ботевград е разпределен на две: Видин-Враца с дължина 127 км и Мездра-Ботевград с дължина 32.7 км. Отсечката между Враца и Мездра е с габаритите на скоростен път и е ремонтирана сравнително неотдавна.
Трасето Мездра-Ботевград е с висока степен на готовност за строителство, твърдят от Министерството на регионалното развитие. Готов е техническият проект, направена е и оценка за въздействието върху околната среда и водите /ОВОС/. Индикативната му стойност е 146 милиона евро.


За отсечката Видин-Монтана е готов само идеен проект, предстои сключването на договор за  ОВОС. Индикативната стойност на този участък е 500 милиона евро.
Ако бъде осигурено финансиране, тръжните процедури за Мездра-Ботевград може да стартират в края на тази година, а за Видин-Монтана – в края на 2015.


Рехабилитацията на пътя Видин-Ботевград предвижда да бъде разширен до скоростно шосе с по две ленти във всяка посока.