Нахално модерно стана причините за неуспеха на една или друга парламентарно или извънпарламентарно представената партия да се търсят не в липсата на сетивност, реалност и действени социални политики, а в отказа на господаря им - народът, да гласува. За 25 г. всички те обърнаха пирамидата - суверенът стана безропотно робски зависим, а зависещите от него политически развратници продължават по същия безцеремонен начин да го онождат. И като закономерен резултат начело еволюираха два политически травестита - ГЕРБ и БПС. За тях няма значение кой кого ще нагласи - разбирай всичко е пари. И след като с избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС /защото той обслужваше и ГЕРБ/ усетиха, че е настъпила политическа менопауза, в продължение на една година те всячески се стремят да възвърнат сексуалната енергия върху народа си. Най-накрая разбраха една много проста истина - след като не гласуват близо 70%, това означава, че те са отвратени и омерзени от тях.
А идейните взаимоизключващи се течения в публичния дом, наречен БСП, разбраха и нещо друго - децата на България, цвета на нацията ни, който учи и работи в Европа, ги постави като партия на тези евроизбори на позорното 5-то място. Нещо повече - номер 15 в листата показа среден пръст на цялата БСП и нейния председател, като по този начин демонстрираха хем неадекватността на партията си, хем и абсолютния кариеризъм, който цари там.
И за да продължи цялата тази вакханалия, тези негодници на всички ниви започнаха да втълпяват, че вината не е в тях. Те поискаха конституционен намордник върху едно безспорно право - правото да избираш и да бъдеш избиран, т.е. да гласуваш. Това избирателно и изборно право е от категорията на представителните и е на челно място в скалата на обществените ценности. Казано по друг начин - те искат да въведат забрана, забраната да нямаш право да не гласуваш. Защото при забраната никога нямаш избор, а при правото винаги имаш такъв. А всяка модерна Конституция се коригира не като се забраняват извоювани права, а като се премахват въведени забрани!!! Единици са страните с такъв задължителен режим на гласуване, като те обаче във всички сфери на живота са в друга ценностна галактика. С такива заемки на местна почва няма да ги настигнем. Ще постигнем обаче нещо друго - бетониране на двуполюсния модел на синьо и червено, на бяло и черно, като ще се лишим от красотата на цялата друга цветна политическа окраска. В резултат на този политически дуализъм на тези две мъглявини ще доведе до тяхното докосване и взаимно притегляне, и отворилата се черна дупка ще погьлне всичко. А след това може да нямаме и нужда от Конституция. За това всички умилителни доводи за тази нова мантра са несьстоятелни. Нито ще се намали контролираният, нито купуваният вот. И като казвам купувания, предлагам им нещо разумно - така и така всички безцеремонно пазаруват ВОТ, то поне да го разрешат като определят долната граница, за да няма нелоялна конкуренция. А разликата над тази граница да се облага с по-висока данъчна ставка, за да се пълни хазната, а не да отиват тези пари на вятъра.
И още нещо - всяка забрана е съпроводена и с последващи санкции, които често пъти може да се окажат неприложими. Например: в изборния ден дадено лице е на почивка в страната или в чужбина, или внезапно се разболее, или внезапно се окаже на погребение и не му е до избори, или пътува от едно населено място до друго, за да гласува, но внезапно му се повреди автомобил и т.н. Житейските обстоятелства в тази насока са непредвидими и многобройни. Санкция ще трябва да понася и всеки, който агитира да не се гласува, а това е недопустимо и абсурдно. По този начин институциите или ще бъдат залети с административни преписки и дела, или тази евентуална нормативна промяна ще бъде мъртва.
Затова другари и господа, най-напред се задължете да престанете да крадете и да лъжете, а след това ние доброволно ще отидем да Ви избираме.


Георги Убенов, адвокат