Адвокат Георги Убенов получи покана от Н.П. Юрий Исаков, посланик на Русия у нас, да присъства на тържествата в София, организирани  от Руското посолство по повод 70-та годишнина от края на Втората световна война.
Месец преди това  ботевградчанинът Георги Убенов е изпратил писмо  до посолството с молба да получи пропуск, за  да присъства на военния парад на Червения площад на 9 май. Лично посланикът на Русия му е отговорил, че списъкът с  чуждестранните гости е утвърден предварително и нови имена не могат да бъдат включвани. Затова посланик Исаков е поканил Георги Убенов на тържествата  в София и приема, организирани от руското посолство.
„За мен 9 май е свързан с голяма емоция” – казва Георги Убенов. Баща му и други негови родственици са участвали във Втората световна война. Вуйчо му Генчо Томов е награден с медал за храброст  лично от командващия на Югозападния фронт маршал Толбухин.
Според Георги Убенов 9 май не трябва да се чества само като Ден на Европа, а и като Ден на света, защото във войната са участвали и САЩ, войници от Китай, Монголия и много други страни. Според него –   9 май е Денят на живота, на правото да можеш да живееш.