Бившият депутат от ГЕРБ и заместник-министър на финансите в правителството на Бойко Борисов Владислав Горанов ще стане изпълнителен директор на Общинска банка, информира "Капитал". Документите му са внесени миналата седмица и се очаква само номинацията му да бъде одобрена от Българската народна банка, е потвърдил Горанов пред "Капитал Daily".

Столичната община, която е основен акционер във финансовата институция, го е поканила да поеме мениджърската позиция в банката, е посочил още Горанов пред "Капитал Daily".

Общината притежава 67.65% от капитала на банката, а миноритарен акционер в банката са свързани с Христо Ковачки фирми, които през 2004 г. придобиха блокираща квота в управлението й, отбелязва "Капитал". В края на 2011 г., след намесата на БНБ общината успя да си върне контрола над банката и обяви плановете си за модернизирането й. В края на 2013 г. темата за приватизацията на кредитната  институция отново излезе на дневен ред, като първоначалните очаквания са тя да има нов собственик до края на септември.

Владислав Горанов изненадващо напусна парламентарната група на ГЕРБ през февруари 2014 г., ден ден преди националната конференция на ГЕРБ. Оттеглянето му беше изтълкувано като част от натиска от страна на Делян Пеевски върху Бойко Борисов за отстраняването на Цветан Цветанов от зам.-председателското място в партията, а Горанов се сочеше като близък до депутата от ДПС, отбелязва още "Капитал".

Изданието припомня, че през май 2010 г. в сайта "Гласове" се появи снимка на Владислав Горанов в качеството му на зам.-министър и Делян Пеевски в столично заведение. Срещата беше малко преди да изтече срокът, в който финансовото министерство трябваше да отговори на питането на 11 главни редактори от Съюза на издателите в България за това в кои банки държавните фирми си държат парите. Към онзи момент КТБ имаше най-голям дял – 35% от депозитите на държавните фирми. Медиите на майката на депутата от ДПС – Ирена Кръстева пък бяха финансирани от същата банка. Тогава Борисов в качеството му на премиер неглижира срещата между двамата като заяви: "Това, че Първанов и Доган са заедно няма проблем, а Пеевски и Влади Горанов – е проблем."