На 21 юни 2014 г. в Историческия музей бяха представени последните две книги на доц. д-р Христо Кацаров "Високо, високо" и "О, спомени мои", издадени от неговата дъщеря Ива Кацарова.
На тържеството присъстваха близки, приятели и съмишленици на доц. Кацаров. В началото прозвуча стихотворението "Равносметка" от Христо Кацаров, прочетено от инж. Васил Христов.
Срещата бе открита от директора на музея Наталия Цветкова. Историческият музей неведнъж е бил съпричастен към творческата дейност на доц. Кацаров - една достойна и обаятелна личност, с чувство за хумор, земен и скромен, раздаващ своята любов на хората.
Представянето на книгите направи талантливата поетеса Бистра Александрова. В задушевна атмосфера звучаха стихове, песни и записи с участието на доц. Кацаров. Особено вълнуващи бяха песните, по текст на Хр. Кацаров и музика на Николай Христов, изпълнени от дъщерята Ива Кацарова и автора на музиката. На екрана оживяха моменти от живота на Христо Кацаров и в залата прозвуча неговият глас. Прочувствени спомени за този уважаван етрополец разказаха негови приятели. Тържеството завърши с раздаване на представените книги на участниците в срещата.
Творчеството на Христо Кацаров ще бъде винаги актуално за читателите с посланието на автора:
"Хора със живот творили светлината,
те остават с нас, изпълват ни сърцата!”
Текста и снимките получихме по електронната поща