Преди няколко дни приключи ремонтът на покрива на Исторически музей – Ботевград. Той бе извършен от фирма „Ц и С Груп“ ООД. Подменена бе изцяло дъсчената обшивка на покрива. Сменена бе и старата ламарина LT – 35/0.22 мм с нова LT – 35/0.45 мм. Общата ремонтирана площ е 460 кв/м. Извършена е и подмяната на 16 кв.метра фасадна мазилка, разрушена от течовете.


„Неправилно монтирана ламарина е причината за течовете от покрива на музея. Когато е реконструирана сградата от съд в музей, строителите са оставили много голямо разстояние между подпорите на покривната ламарина. Така, при голямо натрупване на сняг през зимата, ламарината е поддавала и се е огъвала. Тъй като тя е била само 0.2 милиметра, на прегънатите места буквално се е късала и водата е прониквала оттам. Сега поставихме нова плътна дъсчена обшивка и нова 0,45-милиметрова ламарина. Мисля, че Историческият музей не трябва да имат повече проблеми с покрива.“ – каза за botevgrad.com зам.-кметът Цветелин Цветков.


Общата стойност на извършения ремонт е 16 000 лева с ДДС. Средствата бяха осигурени от собствени приходи на Община Ботевград.