Предложението на Георги Георгиев за промяна на собствеността на новата зала от публична в частна общинска собственост и включването на обекта в Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост, не бе прието от Общинския съвет. То не получи необходмите по закон две-трети от гласовете на общия брой съветниците /17 гласуваха "за", 5 "против", 2-ма "въздържал се"/. Това провокира кметът да заяви, че общинската администрация ще предложи друг вариант, който ще бъде „по-лош” за отдаване на залата.

По време на дискусията по докладната, Георги Георгиев съобщи, че единствено фирма „Р.С.Инженеринг”, която е построила залата, е изявила желание да я стопанисва. Той съобщи още пред съветниците, че общината все още не е приела с протокол обекта, което означава, че всички разходи, свързани с него, са за сметка на фирмата-изпълнител на проекта.


 


Георги Георгиев заяви още: „Готов съм да продам залата, ако се яви купувач, който да даде 10 милиона лева. Тя пак ще си остане в Ботевград. Такъв обаче няма да се яви.”.


Кметът обясни, че промяната на собствеността на залата се налага, за да може общината да влезе с нея в акционерно дружество. Така другите акционери ще поемат разходите за издръжка на обекта, ще организират турнири и провеждането на други прояви. Условието на общината ще бъде залата да се предоставя безплатно на БК „Балкан”, както и на другите местни спортни клубове.


„Ако залата остане публична общинска собственост, не можем да реализираме този проект. Тогава ще трябва да приложим Закона за концесиите, което ще е много по-трудно и по-мудно”, добави Георги Георгиев.


Общинският съветник Иван Гавалюгов за пореден път постави въпроса за издръжката на залата. „Не става ясно и към днешна дата, че община Ботевград не може да се ангажира с хикс лева за тази издръжка, с което да се аргументирате, че се налага да влизаме в някакво публично-частно партньорство”, каза той и даде за пример залата в Самоков:„Тя е публична общинска собственост и се издържа от общината. По моя информация, която е актуална, се налага да се довнасят за издръжката й между 100 - 150 хил. лева, защото обектът развива и търговска дейност, т.е. приема отбори, които си плащат. Считам, че това е една напълно разумна сума, дори и по бюджета на община Ботевград. Съгласен съм, че община Самоков по обективни причини има по-голям бюджет”. Според Иван Гавалюгов няма причина формата на публично-частно партньорство да не може да се реализира, ако залата остане публична общинска собственост. „Обектът може да се отдаде под наем на инвеститор, който иска да я стопанисва и да инвестира в нея, както и да се отдаде на концесия. Публичната общинска собственост дава ограничения само ако искаме да продадем залата, вярвам, че няма такива намерения, или да я апортираме в капитала на едно търговско дружество. Само че това крие известни рискове. За нас, общинските съветници, към днешна дата има много неизвестни”, допълни съветникът. Според него фирмата, която иска да стопанисва залата, трябва да заяви своите намерения и да представи виждания си за това как ще ги осъществи.