Бивши депутати и министри от НДСВ искат закриването на партията.. Сред тях са  Соломон и Гергана Паси, Олимпи Кътев, Минчо Спасов и Николай Василев. Те са  на мнение, че партията е изпълнила всичките си функции и не може да се развива оттук нататък.
"Само идея е и тя ще остане екзотична, тъй като не среща разбиране нито в ръководството на формацията, нито у много от членовете й", коментира проф. Герджиков пред електронни медии. Бившият парламентарен председател е убеден, че това трябва да се случи, за да може партията да запази достойнството си. "По времето на възхода си, НДСВ  допринесе за най-важните национални приоритети - приемането на България в НАТО и ЕС. След като мисията й е изпълнена, няма никакъв смисъл да продължава съществуването си", каза още той.
Нито дума за закриване и разпад обаче не допускала настоящата шефка на партията Антония Първанова. „Коалицията, която Първанова сглоби с Илияна Раева за последните европейски избори, не е била удачна и не е довела до никакъв възход. Съюзът "КОД" взе по-малко от 1 % - невиждан крах за НДСВ от години.” – коментират поискалите закриването на царската партия.
Идеята е била лансирана и пред бившия премиер Симеон Саксборггутски. Монархът обаче не бил склонен да даде благословията си НДСВ да отиде в политическатата история.
Малко по-късно днес от ръководството на НДСВ разпространиха специална декларация по повод информациите за исканото закриване на партията.
„Председателят на партията и нейните заместници проведоха среща със съпартийци, застъпващи становището за приключване на партийната дейност. Ръководството на ПП НДСВ не можа да бъде убедено в полезността на предложенията и доводите, с които бяха аргументирани исканията за закриване на партията. Беше изразена увереността, че такъв въпрос не може да бъде решен от тесен кръг лица.

Убеждението на ръководството, че партията трябва да продължи своето съществуване, се основава на категоричните искания, постъпили в писмен вид от областни и общински структури на НДСВ” – се казва в декларацията на ръководството на НДСВ.