Историята на Василка Борисова бе разказа във вестник  "Ботевградски вести" на 24 юни. Жената вече се кани да заведе съдебно дело срещу лекарите заради неуспешен аборт.


Припомяме историята на Василка, разказана пред вестника преди две седмици:


Лекари не си свършиха работата, а вместо извинение – получих заплахи, че ще ме съдят, ако говоря
Казвам се Василка Борисова, на 33 години съм. От три и половина години живея на семейни начала със Светослав. Заедно се грижим за трите ни  деца – на 10, 5.5 и на 1.2 години. Първите две са от мой предишен брак, но Светослав се грижи като баща за тях и даже никой от  съседите ни в квартал „Васил Левски” не подозира, че той е биологичен баща само на малкото ни момиченце. 
Девет месеца след третото ми раждане аз нямах мензис. Отдадох този факт на това, че продължавам да кърмя детето си. Все пак отдидох на преглед при гинеколог и ми казаха, че всичко е наред, няма бременност. На следващия месец обаче започнах да усещам, че нещо се променя, а симптомите ми приличаха на бременност. Отидох  отново на преглед в АГО-отделението на ботевградската болница. Прегледаха ме и установиха, че съм бременна. Със Светослав решихме, че нямаме възможност да отглеждаме четвърто дете. Той работи в ЕПИК, аз получавам детски. Това са ни доходите и затова решихме да направя аборт. Получих час за 14 май в 8.30 ч. Легнах на гинекологичния стол, сложиха ми упойка и аз не зная какво се е случило след това. Когато се събудих обаче, ми направи впечатление, че не ме боли нищо и се чувствам много добре. Казаха ми, че мога да си тръгвам. Платих на касата на болница 150 лева, издадоха ми фактура и аз се прибрах.
След два дни обаче започна сутрин да ми прилошава, да ми се повръща...Също като при бременност. А ми бяха направили аборт?! Отидох да търся д-р Георгиева в болницата. Два пъти беше заета – в операции, намерих я на третия път. Тя ме прегледа и направо се шокира – аз бях бременна! Не по-малко шокирана бях и аз. Лекарката ме въведе в някакава стая и ми каза, че ще ми изпише хапчета, които да предизвикат контракции. Аз обаче се уплаших, че това ще повлияе на здравето ми. Реших да потърся друг лекар и се обърнах към д-р Шуманов. Той ме прегледа и каза, че според него аборт не е правен. Плодът е напълно здрав и добре развит.
Върнах се при д-р Георгиева, за да ми върнат парите, които бях платила за аборта. Тя започна да ми обяснява, че най-вероятно съм имала два плода и тя е махнала единия, но другият не се е виждал. Все пак ми върна парите.
А аз продължих да ходя по лекари, в това число и в София. Тъй като вече съм в четвъртия месец, никой не иска да ми прави аборт, тъй като има опасност. Съветват ме да родя детето, а ако не мога да го гледам – да го изоставя. Аз не съм съгласна на този вариант. В същото време не съм сигурна дали след упойката и „аборта” на д-р Герогиева, плодът не е вече увреден. Наложи се да ме гледат на 4D скенер в София. Увериха ме, че плодът не е засегнат, което според лекарите, които ме консултираха, означава, че аборт въобще не е правен.
Аз подадох жалба до управителя на болницата. И получих отговор, в който не само че няма извинение, но се прехвърля вината изцяло върху мен. Нещо повече – с отговора получих и шест страници -  извадки от учебници по гинекология с подчертавания?! Не знаех, че пациентите преди да влязат в болницата, трябва да са прочели поне няколко учебника по медицина. На още по-циничното е, че писмото  завършва с откровена заплаха.
Ако можех да си позволя, бих завела съдебен иск. Но тъй като нямам пари за адвокати и дела, реших да разкажа моята история.


Отговорът на д-р Филип Филев:
Уважаема г-жо Борисова
1. На 14 май ви е направен аборт по Ваше желание и то с анестезия.
2. Вторичният преглед Ви е  извършен на 11 юни, т.е. минал е един месец. Затова вината си е само Ваша.
3. Не сте изпили таблетките, които са Ви били препоръчани. Следователно отговораността за последстивята са си Ваши.
4. Заплащането на касата на МБАЛ е за извършена манипулация, а не за последствията и не виждам никакво основание парите да Ви бъдат върнати, тъй като трудът, апаратурата и медикаментите са положени. Не считам, че е било необходимо д-р Георгиева да ви дава 150 лв собствени средства. Това говори добре за нейната състрадателност и съпричастност ъкм проблема Ви, но не и за чувство за вина!!!
Защото:
5. Изпращам извадки от статии и учебници, в които запазването  на бременността след аборт е описано като процентно усложнение. По друг начин казано – никоя жена не е застрахована от такова усложнение, тъй като то присъства в науката и  практиката. Не на последно място, трябва да Ви е известно, че това не зависи от оперативната техника на гинеколога и се случва и в големите болници по света.
6. Отговорът на въпроса Ви „Какъв е изходът и кой ще поеме отговоронстта?” е : Вие! Защото в 21 век допускате нежелана бременност. Хиляди са начините, по които можете да се пазите, стига да пожелаете това. Явно не сте го направили, което е Ваше решение.
7. Колкото до квалификациите Ви за „кадърен и некадърен” си ги запазете за Вас, защото съдейки по стила на жалбата, словореда и правописа Вие нямате право на това.
8. Не мислете, че МБАЛ Ботевград няма да потърси също правна защита, позовавайки се на световно известни автори за усложненията след аборт. Но също така и от Вас за уронване престижа на квалифицирани лекари.