От 23 часа на 21 юли до 3 часа на 1 август в района на Етрополе и селата Ямна и Рибарица са паднали над 50 литра дъжд на квадратен метър. Вследствие на дъждовете  нивото на реките се е повишило и е достигнало  3 метра, а разливът им е на повече от 200 метра.
„Наводнени са приземни етажи на повече от 10 къщи в Ямна и Рибарица, подкопани са сгради, но няма човешки жертви и издавени животни” – съобщи за botevgrad.com кметът на Етрополе инж. Богомил Георгиев.
 Заради създалата се обстановка в 6 часа тази сутрин той  е обявил бедствено положение в  Етрополе и селата Ямна и Рибарица.

„Създадени са групи, които правят оценка на щетите и са предприети необходимите мерки за разчистване руслата на реките, които минават през Ямна и Рибарица” – заяви кметът. Доклад за ситуацията в община Етрополе е изпратен до областната управа. Тази сутрин в Етрополе е бил  Главен комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР. „Благодаря за съдействието на г-н Николов и за възможността заедно да набележим мерки за нормализирене на обстановката в засегнатите селища” . заяви пред наш репортер кметът Богомил Георгиев.