На 15 август – Голяма Богородица, църквата „Успение на Пресвета Богородица” чества своя храмов празник. Той ще започне от утре – 14 август, с празнична вечерня, която ще се проведе от 17 часа. На другия ден от 8 часа ще бъде прочетена утринна молитва, а от 9 часа ще бъде отслужена празнична Света литургия. Богослуженията ще се водят от свещениците Алекси и Иван.


По повод празника на храма, е отправена покана към Ловчанския митрополит Гавриил да оглави празничната църковна служба в петък, съобщи отец Иван. Честването на Голяма Богородица ще продължи в двора на църквата с гощавка за миряните. Тъй като петък е ден на пост, ще бъде приготвена бобена чорба, съобщи още отец Иван.


По традиция празникът Успение на Пресвета Богородица ще бъде отбелязан в местността „Голия рът”. Тържественият водосвет до каменния кръст пред параклиса ще започне от 13 часа. След това ще бъде осветена гощавката за гостите -  боб и зеле по манастирски. И тази година около 30 човека са дарили средства и продукти за оброка, каза пред наш репортер Донка Ангелова, която е един от организаторите на празника в местността.