В периода 30 юли – 11 август във френския град Сен-Жирон се проведе 23-тото издание на Интернационалния фестивал на традициите и етносите. В престижния форум участваха фолклорни състави от Франция, България, Русия, Китай, Ирландия, Мексико и други държави. Нашата страна бе представена от ансамбъл „Ботевград” с художествен ръководител Стоян Стоянов.


„На нас се падна честта да открием фестивала. Отзивите бяха, че сме дали силно начало на проявата. В рамките на седмица ансамбъл „Ботевград” изнесе 3 самостоятелни концерта, като всеки от тях бе с продължителност един час и двайсет минути, четири по 45 минути, 4 по 20 минути. Участвахме в две улични шествия, имахме и две участия на централния площад, където се проведоха заключителните концерти пред публика от над 2000 човека”, разказа Стоян Стоянов. Той сподели още, че танцьори от Младежката формация са участвали във фестивала, редом с доайените от ансамбъл „Ботевград”.


„Половината от танцьорите бяха от Младежкия фолклорен състав, тъй като те са бъдещото попълнение, а е необходима приемственост между поколенията, за да продължи успешната дейност на ансамбъла”, добави хореографът.


Според изискванията на фестивала, тази година в него са участвали и певчески групи.
„Заедно с ансамбъл „Ботевград” във фестивала участваха Галя Дачева, която спечели първо място за акапелно пеене на фестивала в Литва, Веселка Христова, Ралица Динкова и Нели Йотова, която догодина завършва националното училище за фолклорни изкуства в Широка Лъка. Те се представиха с акапелни и солови фолклорни песни. С нас бяха и четиримата музиканти на ансамбъла. Те също имаха солови изпълнения, сподели още Стоян Стоянов. – По време на фестивала имахме възможност да се срещнем с неговия почетен председател и с кмета на Сен-Жирон. Освен това разгледахме самия град, който е изключително красив със своите зелени кътчета, посетихме Барселона, Монако, Сан Ремо и Верона”, добави той.


Стоян Стоянов благодари на всички местни участници за това, че „с голямо желание, ентусиазъм и настроение показаха красотата и богатството на българския фолклор”. 


„Искам да използвам предоставената възможност да изразя своята благодарност към техническия персонал на читалище „Христо Ботев” за това, че ни осигури нормална обстановка за провеждане на репетициите. Също така изразявам сърдечна благодарност към участниците в телевизионното фолклорно състезание „Надиграй ме”, които успяха да стигнат до финала и да се класират на второ място”, допълни художественият ръководител на ансамбъл „Ботевград”.