Съобразно приетия Генерален план за организация на движението, по няколко улици в Ботевград ще бъде ще бъде въведено еднопосочно движение. Това съобщи кметът Иван Гавалюгов по време на днешния брифинг с местните медии. 


“Вече са поставени знаците. Те все още не са действащи. Вчера служителите на общинската администрация, ги закриха, така че няма объркване. Получихме основателно сигнали от граждани. Но първи октомври ще бъде въведено еднопосочно движение по следните улици: “17 ноември“ – в участъка от ул.“Сан Стефано“ до бул. “България“, респективно по ул. “Стамен Панчев“ – от бул. “България“ към ул. “Сан Стефано“, по ул. “Стара Планина“ – в участъка от ул. “Христо Ботев“ до “Иван Шишман“ – до ул. “Н. Й. Вапцаров“, по ул. “Иван Шишман“ – от ул. “Стара планина“ до ул. “Патриарх Евтимий“, по “Патриарх Евтимий“ – в участъка от “Стара планина“ до бул. “Цар Освободител“, и по ул. “Александър Стамболийски“ –  само в участъка от “Иван Шишман“ до ул. “Христо Ботев“. 


Знаците, както казах, са закрити в момента. Не важи забраната за влизане, но сме съгласували с органите на КАТ от 1 октомври /неделя/, тя да влезе в сила“, обясни градоначалникът. 


“Ще проявим известен толеранс. Разбира се, ще бъде публикувана и схемата за визуализиране, и официално съобщение. Очакваме в първите дни да има известно объркване. Органите на реда ще информират водачите, след това ще бъдат спазени всички правила, валидни за въпросните участъци на еднопосочно движение. Целта, разбира се, е да бъде подобрено южния обход на града. Това ще даде възможност пред детска градина “Синчец“ да няма тези конфликтни ситуации, когато не могат да се разминат два автомобила, и спокойно да могат да бъдат паркирани автомобилите от страната на детската градина. 


Респективно пред ОУ “Никола Йонков Вапцаров“ – прогимназиален етап, където също се утежнява трафикът, ще може да се спира от страната на училището.


По улиците “Стамен Панчев“ и “17 ноември“, пак държа да отбележа, само в участъка между бул. “България“ и “Сан Стефано“ – това еднопосочно движение ще облекчи трафикът в тази част и ще създаде допълнителна възможност за паркиране на автомобили, без да има конфликтни ситуации при тяхното разминаване, тъй като се намира в близост до централна градска част“, добави кметът Гавалюгов и продължи: “Изчакахме да приключат ремонтните работи по тротоарната част на улиците “Стара планина“, “Иван Шишман“, “Патриарх Евтимий“, “Стамен Панчев“ и “17 ноември“. В следващите дни ще бъде положена и нова асфалтова настилка по улиците, по които наскоро бяха ремонтирани водопроводите и тротоарите - “Стамен Панчев“, “Стара планина“, “Иван Шишман“ и “Патриарх Евтимий“. 


В Генералния план за организация на движението не са предвидени други еднопосочни улици. Но това е документ, който може да бъде актуализиран с решение на Общинския съвет. Aко в други участъци се наблюдават подобни конфликтни ситуации, също може да бъде въведен такъв режим. На този етап обаче няма такива наблюдения от страна на общинската администрация. Това каза още кметът Гавалюгов.