Граждани, живеещи на улиците „Букорска”, „Стара планина” , "Сан Стефано" и „Александър Стамболийски” в Ботевград, сигнализираха за проблеми с уличното осветление. Те обясниха, че лампите се пускат избирателно - една вечер светят в едната половина на улицата, а на следващата – в другата. Хората предполагат, че това се прави с цел да бъдат икономисани средства за осветление. От общината обаче категорично отрекоха тези предположения. “Имаше повреда в контактора, която вече е отстранена и осветлението е възстановено по протежение на улиците „Букорска” и „Александър Стамболийски”. За улица „Стара планина” нямаме информация за възникнали проблеми с уличните лампи” -  това каза пред наш репортер зам.-кметът Цанко Цанов. Той напомня, че гражданите могат да сигнализират за проблеми с уличното осветление като оставят бележка на дежурния в общината, в която е посочен точен адрес. „Процедираме така от доста време насам. Мисля, че този начин на уведомяване работи”, добави Цанко Цанов.


Зам.-кметът подчерта, че сметките за уличното осветление са фрапиращо високи, което налага то да се пуска по график – от 22 часа до полунощ и от 4 до 6 часа. Той каза още, че най-вероятно ще бъде обсъден вариантът лампите да се гасят в един часа след полунощ.


Репортерската ни проверка през изминалата нощ показа, че на  част от улица „Стара планина” уличното осветление не работеше. В градинката на улица „Христо Ботев” обаче лампите светят през цялата нощ. Едно от най-осветените места се оказа пътят към местността „Камен дол” в Новачене, където няма постоянно живущи в нито една от общо петте постройки в района, но пък там се намира кметското имение. Около петдесетте лампи в т.  нар. вилна зона на селото светят редовно всяка вечер и се гасят чак след полунощ.


И още един любопитен факт от изминалата нощ: въпреки мощното осветление и наличието на охрана – пет коня и едно малко конче си пасяха спокойно в градинката пред Ротондата.