Проект на Община Ботевград за подмяна на уличното осветление в 5 села с нови енергоспестяващи LED лампи е одобрен за финансиране по плана за възстановяване и устойчивост. Това съобщи на днешния брифинг с местните медии кметът Иван Гавалюгов.


„В началото на седмицата получихме официално съобщение, че сме одобрени за финансиране по плана за възстановяване и устойчивост за подмяна на уличното осветление в пет населени места в общината, това са: Врачеш, Трудовец, Скравена, Литаково и Новачене. Ние бяхме почти сигурни, че ще бъдем одобрени, защото държавата предвиждаше финансиране по този план на одобрените 74 проекта на общини, но без осигурено финансиране - включени в графа „резерви“, по така наречения Норвежкия механизъм. По него кандидатствахме преди две години. Очаквам да осъществим дейностите по проекта още през тази година, като съвсем скоро ще обявим и процедура за избор на изпълнител.“ – уточни градоначалникът.


Проектът предвижда подмяна на 100% от старите улични лампи с нови. Там, където това вече е направено с общински средства, LED лампите няма да бъдат подменяни.


Стойността на проекта е малко над 1 000 000 лева.