В малкия салон на НЧ „Тодор Пеев-1871” днес РИ на МОН  проведе   Септемврийското  съвещание с директорите на училищата от Софийска област.
Всяка есен преди началото на учебната година Министерството на образованието организира съвещания с учителите по специалности и на директорите на училищата.
Пряк ръководител на съвещанията са областните регионални инспекторати по образованието, като всеки експерт свиква учителите по своята специалност. Ръководителите на инспекторатите провеждат съвещанията с директорите, независимо от тяхната преподавателска специалност.
Практика е съвещанията да се провеждат в някоя от общините. Днес в Етрополе бяха директорите на всички училища от Софийска област. Присъстваха експерти от РИО НА мон-София регион и 176 директори на учебни заведения на територията на областта.
Основната цел на съвещанието е ,,Училището – привлекателно за всички – учители и ученици‘‘, както сподели Мила  Манчева, но също така беше заложено уточняването на  изискванията, залагането на правилата и съответно нормално започване на новата учебна година.
Форума откри  Мила Манчева – Началник на Регионалния инспекторат по образованието – София регион. Тя представи официалните гости и домакини в лицето на инж. Богомил Георгиев – кмет на община Етрополе,   Росица Христова – заместник-кмет и   Росица Иванова – главен инспектор ,,Просвета, култура и вероизповедания‘‘.
Приятен поздрав – изненада, за всички присъстващи, бяха подготвили музикалните таланти от СОУ ,,Христо Ясенов‘‘, с ръководител г-жа Цветелина Овчарова. След това думата беше предоставена на кмета на община Етрополе инж. Богомил Георгиев, който каза, че за него е изключителна чест да бъде домакин на тази среща, тъй като община Етрополе е известна с успешните си резултати в сферата на образованието. Той Георгиев подчерта, че образованието е един от приоритетите на Общината и в тази област се работи непрекъснато, като основната цел е подобряване на условията както за учениците, така и за учителите. В тази връзка той спомена за един от последните проекти на община Етрополе за енергийна ефективност, в който са включени и училищните сгради в Етрополе. Проектът е одобрен и в най-кратки срокове ще започне неговото изпълнение. Споменати бяха и програмите, по които се кандидатства за ремонтиране на дворните пространства на детските градини.
В навечерието на новата учебна година кметът отправи поздрав към всички директори и преподаватели.  На всички тях той пожела на първо място да бъдат истински професионалисти в работата си, да я обичат и да не я възприемат като задължение. Пожела им още здраве, лично щастие, благополучие във всяко едно отношение и високи резултати в тяхната благородна професия.
Целите на срещата бяха представени от   Мила Манчева. По време на форума бяха засегнати промените, които се очаква да възникнат в хода на работа през учебната година, както и дефицитите, констатирани през изминалата година, като целта е да бъдат избегнати занапред и на базата на това да се планират новите дейности. Началникът на РИО-София регион вярва, че областта има потенциала да бъде една от водещите в сферата на образованието, но това само по себе си изисква полагането на известни усилия.
По конкретни въпроси, в хода на работната среща, отношение взеха и старши експерти от Регионалния инспекторат по образованието-София Регион. Сред тях: г-жа Тошева – старши експерт по професионално образование, която представи новия учебен план и изложи акцентите за работа в професионалните гимназии; г-н Андреев – старши експерт по оптимизация на средното образование; г-жа Славчева - Началник отдел инспектиране и организационно техническа дейност; г-жа Маринова – старши експерт по математика; г-жа Тонгова – старши експерт по квалификация; г-жа Георгиева, която  даде разяснение във връзка с промените в предметната област ,,Обществени науки‘‘; г-жа Делева, с която бяха обсъдени измененията във връзка с допълнителния час по физическо възпитание и спорт, както и дейностите от националния спортен календар.
На самия финал всички си пожелаха успех през новата учебна година, която да завърши с още по-големи постижения и по-добри резултати от предходната.