В истински празник се превърна вчера откриването на мащабния национален проект " С волейбол на училище" в Етрополе. Инициативата на Българска федерация по волейбол (БФВ), Регионално управление на образованието (РУО) София област и с подкрепа от Европейската конфедерация по волейбол (CEV) и е с цел запалване на интереса на българските деца към обичаната игра и най-успешния отборен спорт у нас. 


Средно училище „Христо Ясенов“  бе домакин и посрещна гости - светила във волейбола - Евгени Иванов и Николай Иванов. Гости на откриването на проекта бяха и кметът на община Етрополе - Димитър Димитров, заместник- кметовете г-жа Станка Димитрова и г-жа Росица Христова,  началникът на Регионално управление на образованието – Росица Иванова, учители и ученици. 


Директорът на училището – г-жа Мила Манчева откри  събитието  с думите „Никак не е случайно, че първото училище в Софийска област, в което се организира този празник на волейбола, е именно СУ „Христо Ясенов“ и първият град е именно Етрополе.Тук ние съхраняваме и развиваме спортните традиции, достигайки до най-високи нива на национални и регионални състезания“. 


След приветствието на г-жа Манчева думата бе дадена на кмета на община Етрополе, който благодари на Българската федерация по волейбол и Регионалното управление на образованието, които чрез този проект популяризират и развиват спорта сред подрастващите. 


„Волейболът в Етрополе датира от 1944 година и е най-популярният спорт в нашата община. Във волейболен клуб „Етрополе“ участват над 200 състезатели от всички възрастови групи, чиято издръжка през 2015 година, когато станах кмет на общината бе 36 000 лв., а в момента от общинския бюджет отделяме 155 000 лв. годишно. 


Днешното събитие съвпада и с отбелязването на 100 години спорт в общината през настоящата година. Искам да уверя всички Вас, че аз и моят екип ще продължаваме да работим активно за неговото  развитие в Етрополе. Смея да кажа, че община Етрополе е в челната тройка в национален мащаб като отделени средства за спорт на глава от населението. 


Искам да пожелая на всички здраве и много спортни успехи!“ бе поздравът на градоначалника. 


От страна на БФВ изказване направи г-н Евгени Иванов, който даде официален старт на проекта и добави, че спортът може да върви ръка за ръка с образованието, което е формулата за успех. 


Втората част от програмата продължи с изпълнения на ТА „Балканска Младост“ и спортни демонстрации на състезатели от ВК „Етрополе.