Какво е да си успял?


Вероятно за много хора това означава единствено да имаш много пари, хубава къща и кола. Не това обаче е формулата за щастие и успех на един млад българин на 27 години. Представяме ви Кирил Райков.  


 


За своята възраст той има много повече от материално богатсво, защото успява да се докаже на няколко поприща едновременно и отдава цялата си любов на своята работа. Освен, че вече има над 10-годишен опит в мъжкия баскетбол, състезалят е спечелил обичта на много млади деца в Норвегия, на които е треньор. Отскоро Кирил Райков  работи и в една от най-големите фитнес-вериги на Скандинавския полуостров като инструктор и диетолог. Ето какво казва той за всичко това: “Няма пряк път към успеха, всичко минава през здрава работа, труд и отдаденост. Баскетболът ме научи как никога да не се предавам, да се боря и отстоявам това, което искам да постигна.”


 


Да започнем отначало.


Кирил Райков е възпитаник на ботевградската школа, а това безспорно означава две неща. Първо, че още от малък е закърмен с баскетбол, защото в Ботевград този спорт е религия и второ, че се е учил от най-добрите в професията.



 


Ботевградчанинът започва да тренира баскетбол на 10-годишна възраст и играе редом до братята Лилови, с които печелят много медали и титли в юношеските години. На 16 той вече е в мъжкия отбор на Балкан и подписва първия си професионален договор под ръководството на легендата Георги Младенов. С Балкан крилото печели сребърно отличие през 2007 година. След това отборът е изхвърлен в А група, където завършва без нито една загуба, а през 2010 отново триумфира в лигата и печели бронзово отличие под ръководството на Петър Клечков. През следващата година 197-сантиметровото крило за първи път напуска родния Балкан и се отправя на изток към бургаския Черноморец. През сезон 2011/2012 бившето крило на Балкан вече е част от немския Бон, а през 2012/2013 се завръща отново в Черноморец, където става и капитан на ′′акулите′′. През миналия сезон Кирил Райков играе в Норвежкия Тромсьо Сторм.


 


Преди началото на новия сезон 27-годишният състезател има няколко предложения от България и чужбина, но решава да се върне отново в Норвегия.


 


В Тромсьо, който е един от най-добрите отбори в норвежкото първенство, бившият капитан на Черноморец заема основна роля. В него той играе заедно със своя бивш съотборник от Балкан Галин Михайлов. През миналата година отборът им завършва на четвърто място, тъй като губи на полуфинал.


 



 Тромсьо Сторм, Галин Михайлов ( №21)


 


- Ето как Райков оценява представянето на Тромсьо през изминалия сезон:


“ Представянето ни беше успешно, защото  изпълнихме целите на отбора да завършим в четворката. Имахме сили да вземем титлата, но отпаднахме на полуфинал. Загубихме с 4 точки, след като водехме с три, две минути преди последната сирена. Но това е спортът, има победители има и победени, а баскетболът е много динамична игра и може да стане обрат за броени секунди. “


 


За първенството в Норвегия той казва, че е доста оспорвано“Като изключим последните два отбора, всеки друг можеше да играе финал през последния сезон. Всички отбори имат поне един-двама американци. Шампионите, от които паднахме на полуфинала, бяха основно от сърби (сръбски треньор плюс трима играчи). Стилът на игра е малко по-различен, няма изразени центрове и играта е по-бърза и динамична.“


 


Как се справя с всичко, с което се е захванал: “Най-важното е вътрешната мотивация и страст. Трябва да обичаш това, с което се занимаваш. Това е начин на живот, отдаденост, любов. Трудно е, нямам достатъчно време, а искам да науча и направя хиляди неща, но в същото време трябва да си във физическа и спортна форма, да си фокусиран, да мислиш за клиенти и играчи, да пишеш програми и диети. Но това прави нещата по-интересни за мен, което допълнително ме мотивира.”


 


Ето какво разказва Кирил Райков за отбора на Варден, на който е старши-треньор: ′′Отборът играе в Дивизия Б в Норвегия. Целите на отбора ни са да развиваме младите играчи в града. Получавайки повече игрово време и опит при мен, те имат златната възможност да се развият и в бъдеще и да имат основна роля в Сторм. Миналата година бяхме изненадата на първенството. Завършихме трети, а бяхме един от най- младите отбори в лигата. През следващия сезон планираме да участваме в различни международни турнири, както и в местното първенство.’’


 


За работата си като треньор 197-сантиметровото крило споделя, че напрежението е доста по-голямо, отколкото на терена: “Честно казано, това беше нещо ново за мен, досега никога не бях от другата страна на играта зад страничната линия. Много е различно, напрежението е доста по-голямо. Желанието да вземеш победа като че ли става още по-силно, защото докато си на терена ти изключваш чувствата и мислите и всичко е рефлекс от хилядите часове подготовка. А като треньор, ти си безсилен. Единственото, с което можеш да помогнеш на отбора, са указания, мотивация, правилни смени и ротации. Бях много изненадан колко много ми хареса и допадна това чувство и този пост.”


 


- Треньорът, от който е научил най много:“Аз имам доста ментори. Ако говорим за баскетбол, взел съм по нещичко от всички треньори, с които съм тренирал от подрастващ до сега. (Георги Велчев, Лъчезар Диков, Мирослав Ралчев, Георги Младенов, Петър Клечков, Дечо Коешинов и др.)


 


В кондиционен аспект много научих от един от най-добрите треньори в България- Марин Яцински. Последните няколко години се развих много в това отношение, обучавам се от едни от най-добрите треньори в Америка и като цяло в света, свързани със здравословен начин на живот, фитнес, кондиционна подготовка и диети. Всяко лято съм в Америка, работя в баскетболен камп за подрастващи, спонсориран от Nike. Отговарям за физическата подготовка на децата. Обучението ми като треньор по баскетбол в НСА “Васил Левски” също ми помогна много.”



 


Очаквайте утре втора част от интервютото с Кирил Райков. В него ще разберете от къде се е зародил интересът му към фитнеса, както и съветите му за хранителен режим при активните спортисти.


 


автор: Владислава Николова


bgbasket.com