.Незапомнен мор по овцете върлува във всички села на общината. "От 20 години съм на тази служба, такова чудо не съм виждал" - признава д-р Красимир Стаменов, държавен ветеринарен лекар в Ботевград. Лабораторните проби са потвърдили, че става дума за болестта "син език". През ден кола на екарисажа минава из селата и събира труповете на умрелите овце. Стопаните са в истински шок, загубите им са огромни. Йордан Йорданов от Литаково например има 70 овце, от тях 13 вече са умрели и още седем са тежко болни. Такава е картината и в другите стада. Държавата обеща компенсация за умрелите животни, но стопаните се опасяват, че са попаднали в омагьосан кръг. За да подадат документи за компенсация, те трябва да приложат протокол от лабораторно изследване на кръвта. А лабораторията в София буквално е задръстена и резултатите се бавят повече от месец. От земеделското министерство обявиха, че 2 октомври е срокът за подаване на заявления за компенсация. В Ботевград обаче са получени само няколко проби.
"Хората се сърдят, негодуват и с право” - казва д-р Стаменов. Той се надява, че срокът за подаване на документите ще бъде удължен.
"Не вярвам на тази държава, че ще ни компенсира. Една овца струва най-малко 150 лева, аз всяка седмица давам по 160 лева за лекарства, и то без ефект - казва Йордан Йорданов. -Оказа се, че за да правиш земеделие или трябва да си много богат, или фалираш" - допълва той. „Болестта "син език" не е опасна за хората, но е забранено клането и консумацията на месо от болни животни - напомня д-р Стаменов. -Престъпление е ако на пазара се появи месо от болни животни. Става дума за тежка инфекция и за животни, които са буквално натъпкани с антибиотици” - предупреждава ветеринарният лекар. Освен по овцете има съмнение, че болестта се пренася и по кравите. Изпратени са проби от болни крави от Врачеш.