Първият случай е регистриран в РУП - Ботевград на 26 септември. 84-годишна местна жителка сигнализирала в полицията, че е била въведена в заблуждение, че снаха й си е счупила крака и са необходими средства за спешна операция. В тревогата си пенсионерката не споделила с близките си за полученото телефонно обаждане и  предала на непозната жена сумата от 6000 лева.


Вчера в полицията позвънил и втори потърпевш от телефонна измама. 78-годишен жител на с. Врачеш, обяснил, че около 23 часа в неделя е получил обаждане по телефона, като мъжки глас му съобщил, че синът му си е счупил крака и се нуждае от спешна операция. Притеснен, възрастният човек набързо събрал всичките си спестявания и предал сумата от 900 лева на непознат мъж, който го чакал в центъра на селото.


По двата случая са образувани досъдебни производства за извършено престъпление по чл. 209, ал.1 от НК.


ОДМВР- София използва повода отново да апелира към гражданите да не се доверяват на телефонни обаждания от непознати, свързани с предаването на  парична сума за лечение, операция или гаранция на техен близък. Ако сте получили подобно обезпокояващо обаждане, в никакъв случай не назовавайте имената и личните си данни и не предприемайте самоволни действия, а незабавно се обърнете към най- близкото районно управление на МВР!