Съветниците от опозицията д-р Марияна Горгачева, Иван Гавалюгов, Филип Филипов и адв. Христо Якимов дадоха днес пресконференция за местните медии. Те коментираха и изложиха своите мнения по четири теми – финансовото състояние  стопанисване и управлението на общинската почивна база „Боженишки урвич”, ситуацията около ликвидацията на „Търговия” АД, неотмененото решение на ОбС за изменение на ПУП – ПЗ за допълващо изграждане на едноетажен магазин в северната част на жилищна кооперация „Изгрев” и работата на ОбС до момента.


По темата за почивната база в Боженициа Иван Гавалюгов каза, че Общински съвет 2003-2007 година е приел правилник за дейността на обекта, но в него няма фиксирани тарифи  за ползване на услуги. Нещо повече, във въпросния правилник е записано, че цените на услуги се определят от кмета еднолично. „Не мисля, че има цени на услуги, предоставяне от общинско предприятие, които еднолично да бъдат определяни от кмета, тъй като той не е законодателният орган в местното самоуправление. Такива цени трябва да бъдат утвърдени от ОбС.  Факт е обаче, че такива цени, приети от местния парламент, няма, което води автоматично до сериозни нарушения в дейността на общинското предприятие, стопанисващо базата в Боженица”, подчерта съветникът. Иван Гавалюгов обяви, че една от следващите инициативи на опозицията е да внесе предложение за изменение на съществуващия правилник, в който ясно да са регламентирани начинът на ползване на почивната база, цените, да бъдат ясно и точно регламентирани отговорностите на управителя и персонала.
Според Филип Филипов общинската почивна база се ползва от определен кръг хора, а в същото време се декларира, че тя изпълнява социални функции.
 „Как ще се увеличат приходите на тази база, след като в нея се допускат външни хора”, каза Марияна Горгачева.

Ситуацията около „Търговия” АД в ликвидация бе разяснена от Филип Филипов. Поводът тя бъде една от темите на пресконференцията бе, че на две или три поредни сесии съветникът предлага докладните, които ликвидаторът е внасял периодично в общината, да се внесат за разглеждане в общинския съвет. Неговото предложение обаче среща силен отпор от страна на председателя на ОбС Йорданка Лалчева.
„Поводът да се поинтересувам на какъв етап е ликвидацията на „Търговия” АД – Ботевград е, че до мен достигна информация, че не е осъществено едно плащане след продажбата на бившия ГУМ. По Закона на корпоративното подоходно облагане е трябвало да се внесе една сериозна сума в републиканския бюджет, но тя не е внесена към края на 2006 год. и тя е нараснала от 135 000 на около 268 000 лева. Всяка едно по-нататъшно забавяне на разглеждането на този проблем носи нови лихви. В тази връзка е изпусната задължението да отпадне по давност, поради некомпетентност или съзнателно, или друга някаква причина, и в момента тече един 10-годишен срок. Така че нашата община трябва да изплати тази сума, иначе ликвидацията на „Търговия” АД няма да приключи”, обясни Филип Филипов. Той подчерта, че нежеланието на председателя на ОбС да внесе поредицата от докладни, предоставени от ликвидатора Марин Колчаков, не водят до решаването на проблема.

По време на пресконференцията д-р Марияна Горгачева запозна медиите с позицията на живеещите в жилищна кооперация „Изгрев” на ул. „Славейков”. Гражданите ще настояват за отмяна на решението на ОбС за изменение на ПУП – ПЗ, което удовлетворява инвеститорски намерения за изграждане на едноетажен магазин северно от жилищната сграда. Марияна Горгачева обясни, че на заседанието на 24 септември не е участвала в гласуването на второто предложение - за изграждане на детска площадка и кът за отдих на същия терен, тъй като живее в същото кооперацията и в случая се явява заинтересовано лице.
И четиримата съветници бяха на мнение, че при взимане на решението за изграждане на детска площадка, е трябвало да се отмени предишното решение, още повече, че такова становище е било дадено от двама адвокати – Христо Якимов и Стоян Стоянов.
„Считам, че хората са в правото си и би следвало в този план, който предстои да бъде изготвен, да бъде предвидена само детската площадка, но не и петно за застрояване с магазин”, каза Христо Якимов.


По отношение на работата на местния парламент, четиримата съветници също бяха единодушно. За да изразят своето несъгласие и неудовлетвореност от случващото се по време на заседанията на местния парламент, те излязоха с обръщение, което публикувахме. 
 
Подробности от пресконференцията - от видеото към текста.



Видео - част 1 - http://videos.botevgrad.com/view/19667/Savetnici-ot-opoziciyata-dadoha-preskonferenciya-1-chast/latestLocal/


Видео - част 2 - http://videos.botevgrad.com/view/19668/Savetnici-ot-opoziciyata-dadoha-preskonferenciya-2-chast/latestLocal/