Тази година се навършват 180 години от построяването на храма в село Боженица. Той носи името на Света Петка и затова почти от два века насам на Петковден хората отбелязват събора на селото.
Днес над 300 души се събраха на обща трапеза на площада. Три казана курбан чорба бе приготвена, благодарение на дарените овце. Сред спонсорите на събора бе и вратарят на „Левски” Пламен Илиев, Маргарита Кирова, семействата Лилови, Котови, Цветкови, Печовски и други. Подаръкът от фирма „Компас - Север” бе живата музика за празника.
Боженица е едно от най-малките села в община Ботевград, но има най-богата история. Селото се намира в подножието на историческата крепост Боженишки урвич, тук е построено и едно от най-старите килийни училища в България – през 1806г. Днес сградата е музей, който съхранява уникални експонати.
В момента тече ремонт на някогашния хан в Боженица. В него е основан Тайният революционен комитет, в който  няколко пъти е отсядал самият Васил Левски. В момента сградата е частна собственост, но новите й стопани искат да я запазят като паметник на културата, отворен и за посетители.