За поредна година Фолклорният събор в Боженица предостави възможност за изява на самодейни фолклорни състави и изпълнители от Ботевградска община и други населени места. Стотици се стекоха на Урвишка поляна, където традиционно се провежда събитието, за да се потопят в атмосферата на народното творчество и да се полюбуват на живописната природа около средновековната крепост Боженишки Урвич. 


Начало на празничната програма поставиха танцов състав „Луди млади“ с ръководител Стефка Александрова и певческа група „Здравец“ при читалището в село Новачене. Последваха изпълнения на гласовитата Тодорка Иванова – представител на читалището в Скравена. Самодейци от същото село бяха подготвили хумористична сценка. 


Поздрав към присъстващите на събора отправиха вокална група „Незабравка“ към пенсионерския клуб със същото име от село Писарово. 


Както бе обявено предварително, участие взе и женска певческа група "Детелина" от село Кунино.


След изпълненията на гостите поздрав към всички, дошли на Урвишка поляна, отправи кметът на Ботевград Иван Гавалюгов. 


„Традиционно времето на този ден е благосклонно към нас. Нито е много горещо, нито е студено, разбира се, и предразполага да отдадем воля на положителните емоции – да танцуваме, да пеем, да се забавляваме с прекрасния български фолклор. Изключително е важно всички поводи, които ни се отдават, да ги използваме максимално да си припомним, че сме българи, да пазим българщината! Това е пореден повод да дадем категоричен, ясен израз на българските традиции и на местния фолклор, на местното певческо и танцово изкуство“, каза кметът Гавалюгов. И този път той не пропусна да благодари на самодейците, за това че са репетирали усърдно и са отделили от личното си време, за да вземат участие в празничната програма. 


Иван Гавалюгов призова присъстващите да посещават живописното място не само по време на Фолклорния събор, но и  през останалите дни, когато им се отдаде възможност. Той съобщи, че само преди няколко месеца е създадена импровизирана екопътека, която започва от Урвишка поляна и завършва във вилната зона над село Скравена – Лозята. Екопътеката може да бъде извървяна и по обратния път, обясни кметът. “Пътеката е с дължина 8 км, изключително живописна, приятна. Лично я препоръчвам за разходки сред красивата природа на ботевградския край“, добави Гавалюгов. 


Програмата продължи с изпълнения на самодейни състави при читалището в Литаково, талантливата Иванина Иванова и Литаковската духова музика. На сцената се изявиха още танцовите състави при читалищата в Трудовец и Врачеш.


Кулминация в тазгодишния събор в село Боженица бе концертът на популярната изпълнителка Райна. Специално за събитието тя бе подбрала най-хубавите народни песни от своя репертоар, които вдигнаха на крак голяма част то публиката.


Празникът ще завърши с изпълнения на духов оркестър “Ботевград“.