Промяната обърква биологичния часовник на човека
 
В неделя минаваме от лятно часово време към астрономическо. В 4 ч на 26 октомври трябва да върнем стрелките на часовниците с час назад.


Преминаването към зимно часово време пести енергия и осигурява повече светлина на хората. Промяната обърква биологичния часовник на човека, обясни д-р Бисер Георгиев, специалист по обща медицина в 11-и ДКЦ в София.


Характерни за сезона са депресивните състояния. Сред неприятните симптоми са гадене, световъртеж, главоболие, дезориентиране, намаляване на апетита. Основната причина е нарушаването на нормалната продукция на хормона мелатонин.


Няколко дни са необходими за адаптация на организма. За да се преодолеят трудностите, е добре да се увеличи физическото натоварване, съветва д-р Георгиев. Това осигурявало по-лесно заспиване. В този период е важно пълноценното хранене. Не трябва да се злоупотребява с алкохола и напитките с кофеин.


Организмът ще трябва да се адаптира допълнително и заради предстоящото захлаждане - през уикенда температурите чувствително падат надолу и се очаква да вали сняг.