Тази нощ преминаваме към зимно часово време. Това означава, че трябва да върнем часовниците с час назад. Смяната официално става на 27 октомври в 4.00 часа.
Това лято в обществена консултация, организирана от Европейската комисия, милиони граждани на ЕС гласуваха да се прекрати смятана на часовото време два пъти годишно.


В повечето държави традицията за смяна на времето датира от Първата или Втората световна война или от петролната криза през 70-те години, както в България. От 80-те години насам Европейският съюз започна постепенно да приема законодателни актове, въз основа на които всички държави членки да се споразумеят да преминават едновременно от зимно към лятно часово време и обратно, и да бъдат премахнати националните графици.


От 1996 г. всички европейци преместват часовниците си с един час напред в последната неделя на март и с един час назад в последната неделя на октомври. Целта е да се преодолеят проблемите, особено в секторите на транспорта и логистиката, които възникват поради некоординирано прилагане на смяната на времето през годината.


Паралелно с разпоредбата за преминаване към лятно часово време в Европейския съюз, държавите членки използват три различни часови зони или стандартно време. Решението за стандартното време е от национална компетентност.


Сега преговорите за прекратяване на сезонната смяна на часовото време са в застой в Съвета на ЕС. Европейската комисия не може да посочи срок за приемането на решение. Предвижда се, ако държавите членки постигнат напредък в преговорите, да прехвърлят въпроса към Европейския парламент, който по принцип е съгласен с първоначалното предложение на ЕК смяната на часовото време да спре до 2021 г.