Посветен е на делото на книжовниците, просветителите, на борците ни за национално освобождение


Посветен е на делото на книжовниците, просветителите, на борците ни за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал - Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, Св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги С. Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за народна свяст и българско самосъзнание, сред които Тодор Пеев и Христо Ясенов.
За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 година в Пловдив. През 1922 година Стоян Омарчевски, министър на просвещението, внася предложението за отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители. От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи.
През 1945 година е забранен. Честването му се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание на 28 октомври 1992 година, когато е обявен официално за Ден на народните будители и за неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.


След тържеството в четвъртък, посветено на Деня на Народните будители, с участието на училищата от община Етрополе, днешната празнична програма включва:
17:00 ч. – Молебен за здраве
Място: Църква „Св. Архангел Михаил”
17.30 ч. – Изпълнения на младежки духов оркестър-гр. Етрополе.
Място: Централен площад
17.45 ч. – Поднасяне на цветя и венци пред Паметника на Т. Пеев.
Място: Паметник на Т. Пеев
18.00 ч. – Поздравително слово от Кмета на община Етрополе.
Място: Голям салон на НЧ „Т. Пеев-1871”
18.05 ч. – Празничен концерт, с участието на СОУ „Хр. Ясенов” и самодейни колективи при  НЧ „Т. Пеев-1871”.
1. Рецитал, с участието на СОУ „Хр. Ясенов”.
2. Програма, с участието на самодейни колективи при НЧ „Т. Пеев-1871”.
Място: Голям салон на НЧ „Т. Пеев-1871”