На матурата по български език и литература зрелостниците пишат съчинение на тема „Магнетичната сила на любовта в „Шибил" на Йордан Йовков".

Беше изтеглен вариант 2 на теста, за който зрелостници коментираха че през последните дни е решаван в училищата като примерен тест.

Той включва 40 въпроса, от които 33 са с по четири фиксирани варианта на отговор. Останалите 7 въпроса изискват от зрелостниците да изпълнят конкретни задачи.

Изпитният тест беше изтеглен от общо 3 варианта в 7:45 ч. тази сутрин в Министерството на образованието и науката от репортерката на телевизия BBT Мария Пойразова. Вариант 2, който се падна, е маркиран със син цвят в тестовата книжка.

Зрелостниците разполагат с 4 часа за работа по изпитните задачи. За девойките и младежите със специални обучителни потребности (с нарушения в слуха, зрението, опорно-двигателния апарат) времето е 5 часа.

Министърът на образованието Даниел Вълчев, който присъства на тегленето на темата, уточни, че след 14:00 ч., когато се получи информация, че и последният изпитен лист е предаден, ключът с отговорите ще бъде качен на сайта на министерството.

На въпрос на журналисти дали е решавал теста, министър Вълчев отговори, че го е решавал и се е справил добре.

През тази година на матура по български език и литература се явяват 76 080 зрелостници.