Общо 97 ученици от прогимназиален и гимназиален етап участват във второто издание на Националния литературен конкурс „Стамен Панчев”, който се организира за втора поредна година от Община Ботевград, Дружество „Орханиец” и Дружество на литературните творци „Стамен Панчев” и се осъществява със съдействието на Регионален инспекторат по образование – София област. 


Участниците са от различни краища на страната – Ботевград, Враца, Своге, Русе, Раднево, Петрич, Добрич, Белослав, Силистра, Варна, село Врабево – Община Троян, Дупница, Пловдив и други. Най-много са представителите на градовете Своге, Раднево и Враца. За съжаление няма нито един участник от основните училища на територията на Община Ботевград.


Тази година творбите ще се оценяват от петчленно жури под председателството на известния български поет и драматург Петър Анастасов. Той е дългогодишен директор на пловдивското издателство „Хр. Г. Данов”, носител е на престижни награди за поезия и драматургия, между които е отличието на Съюза на българските преводачи за стихосбирката „Както те обичам”.


В състава на журито влизат още Стефка Граматикова, председател на дружество на литературните творци „Стамен Панчев”, лауреат на Третия национален конкурс за учители – творци, учител по български език и литература, Христина Иванова – журналист, Георги Виденов – писател, носител на две международни награди от литературни конкурси в Англия и Испания, Симеон Ангелов – поет, заместник-председател на дружество на литературните творци „Стамен Панчев”.


Официалната церемония по награждаването на победителите ще се проведе на празника на Ботевград  - 29 ноември, от 15.30 часа в малкия салон на читалище „Христо Ботев”. Отличени ще бъдат общо 12 участници от две възрастови групи в две категории – „Поезия” и „Разказ”. Наградите за тях са осигурени от Стамен Банковски – правнук на поета Стамен Панчев. Те са парични – 50 лева за трето място, 70 лева за второ и 100 лева за първо място, и ще бъдат придружени със специално изработени стъклени плакети.


И тази година в конкурса ще бъде отличена една творба, вдъхновена от живота и творчеството на Стамен Панчев. Победителят ще получи специалната награда на Община Ботевград – 150 лева, както и стъклен плакет от дружество „Орханиец”.


Във второто издание на литературната надпревара ще бъде присъдена още награда – за местен автор. Победителят ще получи 100 лева и стъклен плакет от дружеството на литературните творци „Стамен Панчев” – Ботевград. На всички останали участници ще бъдат раздадени грамоти от двете неправителствени организации.