Днес ангажираният от БК Балкан адвокат Златко Димитров ще обжалва вчерашното решение на НБЛ за картотекиране на Станимир Маринов в Левски. Вчера в интервю за Телевизия Ботевград той изложи своите мотиви.


"Аз съм, меко казано, изненадан от това решение. Казусът се развива от месец юли. Има решение на Арбитражната комисия към БФБ, въз основа на изложено от нас становище и представени от нас доказателства, за отказ от картотека. Въпреки това получихме покана от ръководството на НБЛ за среща на 28 октомври - миналия вторник, на която се бяха събрали всички заинтересовани страни, и се стигна до решението УС на БК Балкан да се събере и да излезе със становище при какви условия би се стигнало до разтрогване на договора със Станимир Маринов.


Това заседание на УС на клуба се проведе днес (б.р. - в сряда, 5 ноември). И останах крайно изненадан, че получихме решение (б.р. - за картотекиране на Станимир Маринов в Левски) с дата, предхождаща това заседание. (Изпратеното до клуба решение на НБЛ е с дата 4 ноември 2014 г.). Което нарушава най-малко моралните норми и добрия тон, който досега се опитваше да въведе лигата в отношенията си с клубовете. Това решение на лигата е било взето преди да се изчака каквото и да било решение от наша страна. И цялата среща на УС на БК Балкан е била безпредметна.


В началото на сезона от НБЛ изготвиха нормативни документи, които да регламентират провеждането на първенството. В които изрично се изисква от клубовете да подпишат декларации, с риск да не участват в първенството, ако не приемат решенията на БФБ и НБЛ. Това беше условието за картотекиране на играчи. Ние имаме решение на Арбитражната комисия от 15.10.2014 г., с което се отказва картотека на Станимир Маринов поради това, че казусът е в съда. А съгласно устройствения правилник и решението на лигата изрично беше посочено, че решенията на Арбитражната комисия не подлежат на обжалване и те са окончателни. 


Решението на НБЛ за картотекиране на Станимир Маринов противоречи на всякакви правни норми един и същи казус да се разглежда отново и отново, без да има налице каквато и да е промяна във фактическата обстановка и без да са налице нови обстоятелства. Още повече че в закона изрично е посочено, че никое учреждение няма право да приеме да разглежда дело, което вече се разглежда в съда. 


В днешното решение г-жа Сандра Велчева и ръководствдото на лигата са посочили като основание това, че не са имали доказателства, че казусът е в съда. Има два иска, подадени от Станимир Маринов - нещо, което е известно на всички. Те са още в начален етап на разглеждане, но така или иначе този казус е отнесен към съда и би трябвало да се изчака неговото становище и решение. Защото единствено съдът може да се произнася по такива спорове. Не НБЛ, не БФБ, нито който и да било друг.


 Ние няма да чакаме едноседмичния срок да обжалване решението на НБЛ пред Арбитражната комисия към БФБ. Ще внесем нашата жалба още утре (б.р. - днес) и се надяваме комисията да се събере достатъчно бързо, както предишния път, и да разгледа случая. Макар да смятам, че този случай въобще не би трябвало да се разглежда отново, защото не може да се разглежда същия казус, по който вече има решение, да се поставя отново и НБЛ да си позволява да дава друго решение. Да не спазва собствените си разпоредби, да не зачита решенията на собствените си комисии."