Във връзка  с множеството сигнали постъпили в общинска администрация Етрополе за наличието на бездомни и безстопанствени кучета и зачестилите проблеми с тях на територията на Община Етрополе, общинска администрация изразява следната позиция:
Общината е осигурила фирма, която периодично улавя безстопанствените кучета и ги настанява в приют.
Ефектът е краткотраен, тъй като много скоро на мястото на уловените кучета се настаняват нови, което е част от тяхната природа и популация.
Една от главните причини за увеличаващата се популация от бездомни кучета е липсата на контрол над домашните кучета по отношение на неконтролираното им размножаване. Друга причини е временното използване на кучетата за пазачи на вили, строежи, гаражи и др.
Много граждани, водени от хуманни цели хранят периодично безстопанствените кучета и това води до обособяване на тяхна територия.
Община Етрополе предвижда предприемането на още мерки с цел установяване на контрол върху популацията на безстопанствени кучета чрез извършване на кастрация, обезпаразитяване, ваксинация срещу бяс и връщане по местата на не агресивни, здрави безстопанствени кучета. Практиката показва, че методът кастриране-връщане е високо и трайно ефективен. Връщането на здрави и не агресивни животни на местата, от където са взети ще предотврати прииждането на други не кастрирани и вероятно болни или агресивни кучета от покрайнините на града и ще поддържа баланса на популацията. 
Към днешна дата за да се намали броят на безстопанствените кучета Общината е предприела мерки чрез осигуряване на фирма за ежемесечно улавяне.
Поредната акция за улавяне на безстопанствени кучета се проведе  на 06.11.2014 г.
Източник: Общината