Adobe Systems обяви, че пуска от 2 юни нова версия на софтуера си за споделяне на документи Acrobat, с която вече ще могат да се "пакетират" и видео файлове, съобщи Асошиейтед прес.

Acrobat позволява на потребителите да "пакетират" документни файлове, които да могат да бъдат четени, независимо от хардуера и при различни операционни системи. Новата версия Acrobat 9 е с вграден флаш, което ще позволи във формата PDF (portable document format) да бъдат вкарвани и видеозаписи.

"Отсега-нататък ще можете да изпращате на някого презентация, която ще има всички необходими елементи, в PDF файл", каза в изявление, по повод старта на новата версия, Кевин Линч, говорител на Adobe (който няма нищо общо с галвния технологичен директор на компанията, носещ същото име).

Базираният в Сан Хосе, Калифорния, производител на софтуер не беше пускал нова версия на най-популярния си продукт Acrobat от ноември 2006 г., т.е. по-малко от година след като закупи Macromedia Inc, фирмата създала приложението Flash (флаш). Още от тогава потребителите очакваха да видят флаша интегриран в Acrobat, казва Линч.

Същевременно Adobe обяви и пускането в действие на бета-версия на сайта Acrobat.com, който ще хоства уеб-базирани софтуерни услуги, подпомагащи създаването и споделянето на документни файлове.

На Acrobat.com се предлагат няколко услуги, в т.ч.:

- Adobe Buzzword - уеб-базирана програма за обработка на писмени документи, за редактиране, съучастие в създаването и споделяне на документите за коментар и преглед, както и за създаване на висококачествени версии за печат;

- Adobe ConnectNow - персонализирана услуга за конферентно общуване през нета, позволяваща, освен чат, видео и гласови разговори, също и дистанционен достъп до настолни компютри;