Министърът на младежта и спорта Красен Кралев проведе работна среща с областния управител на Софийска област Юлиян Леков, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. Обсъдени бяха текущите проблеми, свързани с развитието на спорта и инвестициите в спортните бази на територията на Софийска област.
Областният управител описа възможностите на областта за масов спорт, подготовка на елитни спортисти и провеждането на важни състезания. Специално внимание беше обърнато на достъпността на масовия спорт и състоянието на спортната инфраструктура. Отбелязано беше, че кметовете на голяма част от общините в Софийска област полагат много усилия и имат сериозни успехи в изграждането на нови многофункционални зали.


„Фактът, че в нашата област няма ясно изразен център и има най-много общини в България, предполага, че ролята на нашата администрация за координация на по-мащабни спортни и младежки събития не бива да се подценява“, категоричен беше Юлиян Леков. Близостта с град София дава възможност за изнасяне  на някои състезания от претоварения спортен календар на столицата. Според областния управител много инициативи на Министерството на младежта и спорта, специално свързаните с масовия спорт, ще бъдат много добре приети и в общините на Софийска област. Същото се отнася и за инициативите, свързани с хората с увреждания, които не бива да се подценяват от медиите и от публиката.
„Имайки предвид и избора на София за европейска столица на спорта 2018 г., се появява атрактивната възможност част от подготовката и състезанията на елитните спортисти също да се изнесе в Софийска област“, заяви Юлиян Леков. Областта има и една от най-добрите бази за голф в страната и този елитен спорт също може да се превърне във визитка на областта. С молба за съдействие към спортния министър  завърши изложението си  Юлиян Леков, който помоли да бъде подпомогнат инвестиционен проект за спортна зала в Своге.
От своя страна, спортният министър приветства идеите, споделени от областния управител и обеща да съдейства по-бърза реализация на проекта в Своге. Министър Кралев се заинтересова специално от развитието на зимните спортове и перспективите на Самоков и Боровец, които са центрове с национално значение за подготовката на спортисти.
„Тази среща може да се превърне в традиция и за в бъдеще може да се разшири нейният формат, като се включат и кметовете на общини, които да координират общинската политика в областта на спорта с държавната чрез активното посредничество на областния управител на Софийска област”, каза в заключение министърът на младежта и спорта. .