Пропорционалното облагане с 10% на доходите, на печалбата на фирмите, 20% ДДС през 2015 г. и отлагане с една година на вдигането на акциза за цигарите. Това предвиждат предложенията на финансовото министерство за поправки в данъчните закони.


Кабинетът ги одобри на последното си заседание, още същия ден те влязоха в парламента и вече минаха на първо четене през временната бюджетна комисия.
Промяна ще има в Данъчно осигурителния и процесуален кодекс. Тя ще позволи всеки данъкоплатец, който иска да се възползва от предимствата на декларирането онлайн, да го прави и безплатно, чрез персоналния идентификационен код - т.нар. ПИК


В момента декларирането и плащането са достъпни само за хора и фирми, които имат електронен подпис, който трябва да бъде закупен.
Пред комисията, финансовият министър Владислав Горанов обясни, че в момента само 14% от хората декларират налози онлайн, защото процедурата не е безплатна. Идеята му е чрез ПИК, услугата да стане такава, което ще спести време и на гражданите и на данъчната администрация.


Поправките в закона за акцизите и данъчните складове пък предвиждат отлагане с още една година повишаването на акцизните ставки за цигарите. Така достигането но исканите от ЕС 180 лв. за 1000 къса през 2018 г. ще станат на три, вместо начетири стъпки, но в замяна всяка стъпка ще е по-голяма. Предложението на финансовото министерство предвижда през 2015 г. запазване на сегашните 148 лв. за 1000 къса, през 2016 г. той да стане 165 лв., а от 2017 г - 177 лв., и през 2018 г. до 180 лв. за 1000 къса.


След заседанието на кабинета министър Горанов обясни мотивите за отлагането така: "Преди да сме уверени, че сме намалили драстично увеличилата се през последните години контрабанда, не смятаме за удачно да повишаваме акциза." Той добави, че със сливането на НАП и митниците в обща приходна агенция се надява да намали корупцията и контрабандата и да повиши събираемостта.
Междувременно в парламента Реформаторският блок внесе свои предложения за поправки в закона за местните данъци и такси. Проектът предвижда данъчни отстъпки в размер на 50% да получат и собствениците на автомобили с мощност до 150 конски сили, при условие, че те отговарят на стандартите Евро 3 и Евро 4. За собствениците на автомобили, които отговарят на Евро 5 или Евро 6 отстъпката да е 60%. В момента тя важи само за коли до 101 к. с.


Според Мартин Димитров, който е един от вносителите, действащото ограничение не съответства на съвременните разбирания за мощност на автомобил
среден клас. Реформаторите са категорични, че приемането на техните предложения ще насърчи купуването на нови и по-екологично чисти автомобили.
Реформаторският блок предлага и връщането на 5% отстъпка при плащане на такса битови отпадъци до 30 април всяка година. Освен че така режимът за плащане на такса смет ще се уеднакви с този за данъка за колите, те смятат, че ще се създаде стимул за хората да се издължават навреме и изцяло към местните власти. Предстои предложението да се обсъжда на второ четене в бюджетната комисия, заедно с останалите предложения за промени в данъчните закони.


В проект за поправки на закона за ДДС, внесен от финансовото министерство, се променя режимът при който ще се облагат доставчиците на далекосъобщителни услуги, радио-телевизионно излъчване и услуги електронен път.
Новите текстове предвиждат в страните от ЕС начисляването на косвения данък да се разпределя между държавата, в която е регистрирана компанията -
доставчик и държавата, в която живеят потребителите на неговата услуга.
Промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, подготвени от финансовото министерство, предвиждат минимална или регионална помощ чрез данъчни облекчения- например за извършване на производствена дейност в общини с безработица, по-висока от средната за страната, както и данъчното облекчение за земеделски производители да бъдат приведени в съответствие с евроизискванията.
От 1 януари 2015 г. България вече няма да облага еднократно при източника и
доходите от лихви, авторски и лицензионни възнаграждения, които изплащат български компании на чуждестранни фирми от ЕС.


Причината за отмяната е, че е изтекъл 8 годишния гратисен период, който сме получили при влизането ни в ЕС. 


В поправки на Закона за местните данъци и такси, предложени от финансовото министерство, се облекчава задължението за деклариране на придобитите по безвъзмезден начин имущества от лица, които са освободени от плащане на този данък.
Източник: 24 часа.bg