На 19.11.2014 г. Елаците-Мед АД и Геотехмин ООД започнаха осъществяването на програма за корпоративна социална отговорност „Ябълка за здраве“. Програмата е насочена към здравословния начин на живот на учениците в основните училища от регионите, в които дружествата развиват дейност. Предвидена е инвестиция в засаждане на плодни дръвчета, както и различни други мероприятия през 2014 и 2015 г. Програмата се осъществява с фирмени средства и труд на служителите от двете дружества.


Програмата „Ябълка за здраве“ е продължение на програмата за корпоративна социална отговорност на Елаците-Мед и Геотехмин „Нашето зелено утре“. В рамките на тази програма в продължение на 3 години Елаците-Мед и Геотехмин засадиха със собствени средства и труд заедно с представители на общините и училища в Средногорието и Етрополе над 20 хил. фиданки и декоративни храсти.


Днес, 19 ноември,  Програмата „Ябълка за здраве“ стартира и в Етрополе със засаждане на различни сортове ябълкови фиданки, в това число райска ябълка.
В CОУ „Христо Ясенов“ и в ОУ „Христо Ботев“, последователно в 10:00 ч и 11:30 ч., ученици от петите класове засадиха по петнадесет ябълкови дръвчета.
Преди това Павел Генков, ръководител на „Помощно стопанство“ в Елаците-Мед,  разказа на учениците историята на ябълковото дърво, видовете сортове, ползата от плодовете и разпространението им по света.
След това показа на практика  как се засаждат и отглеждат ябълкови и други плодни дръвчета.
„Ябълката, разказа той, е едно от най-старите плодове, съпътствали човечеството в неговото развитие. Най-добре вирее в нашите географски ширини и при добри грижи може да дава плодове над 20 години.
Има много сортове ябълки, но за райската ябълка се говори, че е ябълката на боговете. Според българското поверие, човек трябва да засади през живота си поне две плодни дръвчета. И да изяде поне по една ябълка всяка сутрин като гаранция за дълголетие.”
След това  премина към практическото усвояване на умението за засаждане на фиданките. Изброи последователността, която трябва да се спазва при садене на дръвчетата: подрязване на корените, наторяване на подготвената за насаждението дупка, ориентиране на фиданката спрямо посоките на света, претъпкване и поливане на засаденото дръвче и накрая грижите по опазването му от вредители и злосторници.
Не бяха малко желаещите и в двете училища да се опитат сами да подготвят и засадят донесените за засаждане фиданки.
Покрай първите уроци, днешният ден ще остане със сигурност паметен в техния живот, че за първи път засаждат дърво. И когато след години минават покрай училището, ще разказват на своите потомци спомени за днешния ден.
Та нали в живота на човека за всичко, с което се захване, винаги има първи път. И той се помни най-дълго.