Днес се навършват 80 години от обнародване на заповедта за преименуване на нашия град от Орхание на Ботевград. Годишнината бе отбелязана тържествено в зала „Орханиец” на музея. По покана на община Ботевград и Историческия музей специален гост на тържеството бе Боян Ботйов – родственик на гениалния български поет, революционер и патриот Христо Ботев.


Събитието бе открито с изпълнения на детски хор „Бонка Големанова” с диригент Боряна Нешкова и корепетитор Силвия Младенска. Талантливите деца изненадаха гостите със специално изработени поздравителни картички за Коледа и Нова година.


В зала „Орханиец” бе показана компютърна разработка на екипа на музея, която разказва как градът ни получава името на Ботев.
Боян Ботйов даде висока оценка на презентацията. Той каза, че тя би била полезна за всяко учебно заведение.


По повод юбилейното честване родственикът на патрона на Ботевград връчи почетния знак на фондация „Христо Ботев”, придружен с грамота, на община Ботевград. Отличието прие секретарят на общината Цеца Иванова. От своя страна тя подари на Боян Ботйов най-новия албум на града.


Пред аудиторията гостът направи кратък обзор на заглавията, издадени от фондацията, която оглавява. Боян Ботйов обяви, че екземпляри от книгите ще се продават в ботевградския музей.


Сред гостите на събитието бяха още Веселка Божкова – главен експерт „Култура и вероизповедания в общината”, общественици и граждани.

Преди 80 години – на 1 декември 1934 година, министърът на вътрешните работи и народното здраве Петър Мидилев подписва Заповед № 2820 за преименуване на Орхание в Ботевград. Тя е обнародвана в Държавен вестник на 7 декември същата година. Заповедта е посрещната с радост от цялото население, което е гордо с извоюваното име. В протоколната книга на общината новото име се появява на 8 декември. По това време кмет на града е Иван Савов.
Съдействие за преименуването оказват акад. Асен Златаров и акад. Стоян Романски.
Заслугата градът ни да носи името на Ботев е на родолюбивите жители на общината, откупили и погребали 18 глави на убити негови четници.