От няколко години в ОУ „Христо Ботев” Етрополе е установена практиката да подготвят и осъществят празнично тържество със запалване на Новогодишната елха.
И всяка година има по нещо ново, по-различно от досегашните тържества. Тържеството започна тази вечер пред главния вход на училището. Група ученици от началните класове, ІІ, ІІІ и ІV, поднесоха богата предколедна и предновогодишна програма. След тях бяха момичетата от мажоретния състав към училището.
Изненадата беше появяването на Дядо Коледа, който поздрави присъстващите и подкани онези, които все още не са написали писмата с пожелания, да го сторят, за да има време до празничната вечер да ги подготви и раздаде.
А директорът Иван Иванов прикани присъстващите да пренесат светлината от елхата в своите домове, в своите сърца и в отношенията с близки и приятели.
Председателят на Общинския съвет Христо Андреев също поздрави присъстващите с настъпващите празници, с пожелание за здраве и висок успех в училище.
На тържеството присъства и Росица Иванова – главен инспектор „ПКВ” към Общинската администрация.
Другата изненада са младите готвачи и сладкари, които бяха приготвили в своята „Европейска кухня” много и вкусни неща за желаещите. На Коледния базар имаше и други интересни „стоки”, които бяха по-красиви и по-атрактивни от други години.
Отговорници за програмата са Цветанка Лютакова, Валя Шопова, а за мажоретния състав - Мариета Христова.
Коледният базар е дело на ученици от всички класове с класните ръководители и отговорници Пенка Кръстева, Биляна Георгиева и Весела Матеева.
Главен организатор и ръководител на „Европейската кухня” е Вержиния Николова.
Всичкото това е осъществено по Проект „Успех” и завърши с успех.
След колективното обратно броене от 5 до 0  се  запалиха и светлините на училищната Коледна елха. От тази вечер до началото на Новата 2105 година тя ще свети от втория етаж над главния вход на сградата.