В РУ-Ботевград е постъпила жалба от репортер на сайта botevgrad.com, с която е подаден сигнал за извършена кражба на служебно оборудване. На пръв поглед нищо странно – поредната кражба в Ботевград. Но случаят е по-особен и изключително скандален и срамен. Става въпрос за кражба на техническо средство на журналист от електронна медия, отишъл да отразява редовното заседание на местния парламент, което криминално деяние е извършено не къде да е, а в самата заседателна зала – в малкия салон на читалище „Христо Ботев“. Най-ужасяващото обаче е, че изложените в жалбата факти стесняват кръга на възможните деятели на това престъпление само до няколко високопоставени длъжностни лица от общинската администрация, както и до няколко общински съветници от управляващото мнозинство!!!


За да не преразказваме, публикуваме съдържанието на самата жалба, в която ясно и подробно е описан целият скандален случай.


" ... 


   Г-н Началник,


на 18 декември 2014 г. присъствах на редовно заседание на ОБС – гр. Ботевград, в качеството ми на репортер на местния сайт botevgrad.com. Поради приемането на решение за продължаване на заседанието при закрити врата, всички присъстващи граждани и медии бяхме принудени да напуснем залата в максимално кратки срокове. В бързината забравих служебно поверения ми диктофон „Sony” ICD PX312 – сериен № 052512104138125228, с който извършвах фонетичен запис на сесията и който бях оставил на стол до масата за журналисти. В заседателната залата останаха и статива за служебния ми фотоапарат, както и преносима макара с 25 метра токов кабел, които неща нямах време и начин да прибера с мен. Аз бях последният напуснал залата от хората, които нямат право да присъстват на закрито заседание на ОбС.


След напускането ми на заседателната зала изчаках края на заседанието във фоайето пред самия салон. Първи излезе общинският съветник Милчо Владимиров, който ме попита: „Ти ли си забрави телефона да записваш?“. С тези думи предполагам, че той визираше забравения от мен диктофон. Влизайки в залата установих, че статива и макарата с кабел са на мястото, където ги бях оставил, но диктофонът ми липсваше. Веднага потърсих по телефона председателя на ОБС – Ботевград г-жа Йорданка Лалчева, тъй като тя вече бе напуснала залата. Около 18,30 часа и след близо петнадесет (15) опита да се свържа с нея, тя ми заяви, че диктофонът е бил взет от мястото, където го бях забравил и е оставен на нейната маса, но не е забелязала кой го е взел след края на заседанието. До този момент – 13:30 часа на 19.12.2014 г., диктофонът още не ми е върнат, което ме кара да смятам, че става въпрос за нагла кражба на служебното ми имущество.


Във въпросния промеждутък от време, а именно между 15,00 – 15,30 часа (закритата част на заседанието), в малкия салон на НЧ „Христо Ботев – 1884” – Ботевград, никой не е  влизал, нито излизал, а в това време в заседателната зала са присъствали само и единствено следните лица:


Георги Цветанов Георгиев – кмет на Община Ботевград


Цеца Петрова Иванова – секретар на Община  Ботевград


Цанко Николов Цанов – зам. кмет на Община  Ботевград


Йорданка Гошова Лалчева – Кръстева – председател на ОбС Ботевград. 


Иван Найденов Начев – общински съветник в ОбС Ботевград


Даниела Стефанова Николова -  общински съветник в ОбС Ботевград


Николай Славчев Велков - общински съветник в ОбС Ботевград


Йордан Александров Йорданов - общински съветник в ОбС Ботевград


Ташка Йотова Дикова - общински съветник в ОбС Ботевград


Петър Цоков Николов - общински съветник в ОбС Ботевград


Методи Тодоров Методиев - общински съветник в ОбС Ботевград


Цонка Димитрова Докова - общински съветник в ОбС Ботевград


Георгина Найденова Романова - общински съветник в ОбС Ботевград


Евгения Григорова Иванова - общински съветник в ОбС Ботевград


Тодорка Цветкова Петрова - общински съветник в ОбС Ботевград


Петя Константинова Кочкова – Бенчева - общински съветник в ОбС Ботевград


Милчо Иванов Владимиров - общински съветник в ОбС Ботевград


Момчил Димитров Владимиров – общински съветник в ОбС Ботевград


адв. Стоян Стоянов – юрист на ОбС Ботевград


Анета Нейкова – протоколчик на ОбС Ботевград


Маринела Филипова – протоколчик на ОбС Ботевград


Моля за Вашето съдействие, като предприемете необходимите следствени действия, с които да установите фактите относно тази нагла кражба и да приложите предвидените в закона мерки спрямо лицата, които са отнели служебно имущество, както и да ги подведете под наказателна отговорност.


 ... "


Надяваме се, че органите на реда ще успеят бързо да установят извършителите на това срамно криминално деяние и да върнат откраднатото техническо средство на нашия колега.


Освен законово предвидената наказателна отговорност обаче, по-важно е пряко или косвено замесените в кражбата или укриването на диктофона на репортера на botevgrad.com да понесат своята морална отговорност, която със сигурност е изключително тежка, ако се окаже, че извършителят е някой от гореспоменатите лица, заемащи високи обществени постове.