За днес бе насрочено заседание на Общински съвет – Ботевград, на което трябваше да бъдат подложени на гласуване докладните, за които не стигна времето на редовната сесия на 31 март. Заседанието обаче не се проведе, тъй като председателят на местния парламент Мартин Тинчев отсъстваше по неясни причини. Неговият заместник  - Стефка Граматикова, също не дойде заради неотложен личен ангажимент. В ранния следобед лице от партия ГЕРБ се обадило по телефона на служител в общината, за да го информира, че Мартин Тинчев няма да присъства на днешното заседание. Това стана ясно в заседателната зала.


Юристът на ОбС Христо Якимов коментира, че законът позволява общински съветник да води заседанието в един единствен случай – когато се провежда заседание за отстраняване на председателя на ОбС.


Кметът Иван Гавалюгов изтълкува създалата се ситуация така: „В историята на ОбС Ботевград такова нещо не се е случвало. Никога не е отсъствал председателят на ОбС. Може да му се е наложило нещо на г-н Тинчев, разбира се. Но доколкото разбрах, никого не е известил за причината. А и хората от администрацията, които пряко работят с него, също казаха, че нямат представа защо отсъства. Били са информирани за неговото отсъствие чрез трето лице, което не работи в общината.”.


На въпрос на наш репортер дали провалът на днешното заседание ще се отрази на работата на общинската администрация, кметът отговори: „По принцип винаги неработещ Общински съвет затруднява работата на общинската администрация. В конкретния случай мисля, че няма да се отрази. От редовната сесия останаха две или три точки, които тогава не бяха разгледани поради изтичане на времето, определено в Правилника за работа в ОбС. Затова бе насрочено друго заседание, което трябваше да се проведе днес. Едната от точките е изключително важна, защото касае предприемане на конкретни мерки за обезпечаване сигурността на гражданите на Община Ботевград, а именно утвърждаване на средства до 100 000 лв. за надграждане на системата за видеонаблюдение и за закупуване на автомобили за новата дирекция „Обществен ред и сигурност”. Такава докладна би трябвало да бъде подкрепена от всички общински съветници.”.


Провалът на днешното заседание на ОбС може да се тълкува и като проява на неуважение към обикновените граждани, а такива бяха дошли и чакаха търпеливо то да започне. Но за тяхно недоумение председателското място на местния парламент остана празно. Сред присъстващите в залата бяха представители на Инициативния комитет, предвождан от отец Борис. Те бяха дошли, за да прочетат декларация, в която възразяват срещу Решение №68 /т.3/ от 31 март 2016, взето по предложение на съветника от ГЕРБ Дамян Маринов за разполагане на временни търговски обекти на Разпети петък в центъра на града, които да предлагат глинени и дървени изделия. ИК ще настоява пред местните управляващи пазарът да не се провежда на най-тъжния ден за православните християни, а да бъде преместен на първия и втория ден на Великден, когато е съборът на Ботевград. Пълният текст на декларацията ще публикуваме утре – 8 април.