Вчера приключи турнирът от Балканската купа за кадети и кадетки, родени през 1999/2000 година, който се проведе в Букурещ от 17-21 декември. Шампион стана първият тим на Румъния, който победи на финала националите ни в мач реванш, след като един път вече момчетата на Мануел Марков и Христо Ценов ги победиха в първия ден на турнира. Турнирът продължи четири дни, а в него станахме свидетели на страхотни двубои и много интересни сблъсъци. Малко не достигна на кадетите ни, за да спечелят златното отличие, но те оставиха сърцата си на терена и показаха, че тепърва им предстоият много победи. Догодина кадетите ще участват на Европейско първенство за Дивизия В, което ще се проведе в София между 6-16 август. Националите са в група А заедно с Дания, Румъния, Полша, Шотландия и Словакия. 


На турнира в Букурещ трима български състезатели намериха място в най-добрите играчи на турнира. За най-добър борец бе избран Даниел Йонита (Румъния) – 58 борби. Ивайло Тонев намери място и в символичната петица на турнира.


При момичетата България също има с какво да се гордее. Състезателката на Балкан Ботевград - Карина Константинова направи едно блестящо представяне на турнира в Румъния и стана топ реализатор на Балканската купа. За всички пет срещи тя отбеляза общо 91 точки.


Двата гарда на българския тим Карина Константинова и Гергана Иванова получиха огромно признание и станаха част от идеалната петица на турнира. Ето я и нея:


 1.Карина Константинова (България);


2.Гергана Иванова (България);


3.Ливия Геребен (Унгария);


4.Дорка Юхас (Унгария);


5.Александра Гита (Румъния)


Снимка: bgbasket