Увеличава се броят на общините, които прибягват до изграждане на съвременно видеонаблюдение като ефективно средство срещу непрекъснато увеличаваща се престъпност. По думи Димитър Машов – зам.-директор на Областната дирекция на МВР, след монтиране на камери с висока разделителна способност на входно-изходните артерии на Челопеч, престъпността там е намаляла седем пъти. Зам.шефът на ОДМВР даде този пример по време на редовното заседание на ОбС - Ботевград в четвъртък, когато на дневен ред бе обсъждането на отчета на полицията за миналата година. Тогава той съобщи, че от 16 камери в Община Ботевград работят едва пет и те не са с добра разделителна способност. В тази връзка г-н Машов отправи апел към общината, ако има финансова възможност, нека да задели средства за изграждане на съвременно видеонаблюдение.


Както в повечето случаи, когато на местна почва се дават добри примери с други общини, кметът Георги Георгиев бе категоричен, че не приема подобно сравнение с аргумента, че в Челопеч „населението наброява 1696 човека, а бюджетът на населено място е колкото този на Община Ботевград”. Според градоначалника, „едва ли има друга община като нашата с толкова сериозно видеонаблюдение. „Защо – защото едва ли има друг център с толкова много банки. Всички те имат видеонаблюдение. Друг е въпросът какви са взаимоотношенията с полицията и доколко камерите на тези обекти им служат”, добави кметът Георгиев.


Предложение за изграждане на видеонаблюдение в големите села направи Мариана Босовска. Христо Якимов припомни, че всъщност има решение на Общинския съвет, гласувано преди година-две, за отпускане на средства за монтиране на камери, но до момента то не е реализирано.


Иван Гавалюгов подчерта, че Община Ботевград разполага с достатъчно средства за изграждане на качествено видеонаблюдение, след като дава около 60 000 лева на година за 8 пазачи на ротондата. „Тези средства са напълно достатъчни поне за започване на процедура по монтиране на качествени камери. Убеден съм, че те ще свършат много по-добра работа от 8 души, които дежурят само около ротондата. Тяхната ефективност е далеч по-ниска, отколкото на едни специализирани камери, които да документират извършването на всякакви престъпления”, мотивира се съветникът. Гавалюгов предложи в Бюджет 2015 да бъдат предвидени до 100 000 лева за изграждане на съвременно видеонаблюдение. Впоследствие той се съгласи с поправката, направена от Христо Якимов – общината да се ангажира, че в проекто- бюджета за следващата година ще бъдат предвидени средства за видеонаблюдение, но сумата да бъде уточнена при приемането му. 


И това предложението на опозицията бе опредлено като „популистко” от страна на Георги Георгиев. Както се очакваше, то не събра достатъчен брой гласове – 11 съветници гласуваха „за”, а 16 бяха „против” в Бюджет 2015 да се предвидят средства за качествено видеонаблюдение на територията на Община Ботевград.