В Общинският съвет е постъпила докладна за отпускане на средства в размер до 10 000 за закупуване на 8 камери за видеонаблюдение с автоматично разпознаване на регистрационните табели. Системата за видеонаблюдение в момента разполага с две такива. Едната е монтирана на изхода в село Новачене – посока Мездра. Другата, която бе дарена от “Балкангаз 2000“ АД, е поставена на кръстовището на бул. “Цар Освободител“, ул. “Божко Божилов“ и ул. “Хан Аспарух“ в Ботевград.
Закупуването на допълнителни камери, които да се монтират на всички входове и изходи на Ботевград, ще осигури възможност за контрол на влизащите и излизащите автомобили. Тези камери имат специално вградени алгоритми на технологията за компенсиране насрещното светлинно заслепяване, скоростта на движещите се автомобили, метеорологичните условия и други фактори, които влияят на контрола на трафика. Това се посочва в мотивите към докладната.
От Районното управление на МВР също изтъкват необходимостта от монтиране на такива камери, се казва в докладната записка до Общинския съвет.