Новият началник на Районно управление – Ботевград – Стоян Георгиев,  бе представен официално в малкия салон на читалище „Христо Ботев” . Той бе придружен от Мариета Иванова – директор на Областната дирекция на МВР - София и други представители на ръководството на областната структура на вътрешното министерство.


Стоян Георгиев е с 22-годишен стаж в редиците на МВР. Работил е в криминална полиция и в охранителна полицая. Последната длъжност, която е заемал, е зам.-началник на Районно управление – Пирдоп, съобщи Мариета Иванова при представянето.


Към Стоян Георгиев бяха отправени много въпроси от страна на присъстващите на срещата. Кметовете и жители на селата поискаха постоянно полицейско присъствие както в малките, така и в големите населени места в общината.


От своя страна директорът на ОДМВР – София съобщи, че има обявен конкурс за назначаване на разследващи полицаи в местното полицейско управление, а веднага след него ще започне друга конкурсна процедура – за назначаване на униформени служители на реда. Исканията на кметовете обаче ще бъдат удовлетворени чрез вътрешна трансформация на кадри и чрез командироване на униформени служители от други полицейски управления в областта. Това заяви още Мариета Иванова.


В отговор на въпрос на адв. Виктор Велчев, директорът на ОДМВР каза, че периодично се провеждат обучения и изпити на полицейските служители. „Целта е униформените да познават добре нормативната база и да я прилагат правилно в своята работа”, обясни Мариета Иванова. „Полицаите трябва да с много висока подготовка, за знаят във всяка едно ситуация как да реагират, кое е най-правилното решение”, допълни тя.


Също на въпрос на адв. Велчев, „как ще се повиши авторитетът на служителите на реда пред гражданите”, новият шеф на РУ – Ботевград подчерта, че това  е една от целите, които си е поставил. „Това ще стане като изисквам от тях конкретни задачи за изпълнение, които са наболели пред обществеността, и положителният резултат от тяхното изпълнение, подчерта Стоян Георгиев. -Всичко, което съм придобил като опит в моята работа до момента, ще приложа тук в районното управление в Ботевград с подкрепата на ръководството на ОДМВР и, разбира се, на обществеността в Община Ботевград”, увери той.


Приоритет на новото ръководство ще бъде и справянето с нарушенията на Закона за движение по пътищата, стана ясно по време на срещата. Стоян Димитров заяви още, че ще наблегне и на превенцията срещу зачестилите кражби в търговски обекти.


Общинският съветник Иван Гавалюгов отправи препоръка към новото ръководство на РУ – Ботевград - да прилага законите еднакво за всички, независимо дали става дума за общински съветници, кмет или обикновени граждани. „От начина, по който ще решите конкретния казус – кражба от тази зала, за мен лично ще е много показателен дали Вие имате смелостта, доблестта и куража да решавате по този начин проблемите, а не да се съобразявате с това кой е извършил дадено престъпление. „Рибата се вмирисва откъм главата”, започнете оттам”,  препоръча Гавалюгов.  


„Безкомпромисна съм. Дори лично аз мога да дойда да разкрия тази кражба, за да видите моята воля и моя хъс за работа, но мисля, че новият началник ще се справи. Лично ще проследя как ще се случат нещата”, ангажира се Мариета Иванова.


На финала на срещата кметът Георги Георгиев пожела на новия началник здраве, устойчивост и късмет в работата. Той увери него и областното ръководство на МВР, че ще получат подкрепата на голяма част от обществеността в Ботевград, но те, от своя страна, трябва да мотивират наличния състав на местното управление да се пребори поне с уличната и битовата престъпност.
 
„Аз подкрепям последния изказал се. Г-н началник, тази поговорка е вярна. Винаги замирисването започва от главата. Ако имате каквито и да било съмнения към кмета, започвайте с него, ако имате към председателя на ОбС – започвайте с нея, ако имате към общинските съветници – започвайте с тях, ако имате и към шефове на фирми – започвайте и с тях! И не се притеснявайте, всеки трябва да си носи отговорността!”, каза в заключение кметът на Ботевград и добави: „Апелирам, г-н началник, започнете от кмета, нека се знае този кмет бандит ли е, престъпник ли е, или не е!”.