Стоян Георгиев с 22-годишен стаж в редиците на МВР. Работил е в криминална полиция и в охранителна полицая. Последната длъжност, която е заемал, е зам.-началник на Районно управление – Пирдоп
Стоян Георгиев е от Копривщица. Семеен е.


1. В какво състояние поемате Районно управление-Ботевград?


Още когато получих предложението да стана началник на РУ-Ботевград, напълно съзнавах, че освен голяма промяна ми предстои и сериозна работа, но това в никакъв случай не ме спря, дори напротив. Мотивиран съм да вложа всичките си професионални умения за подобряване ефективността в работата на служителите, както и за възвръщане на доверието на гражданите към управлението.


2. Областният шеф на полицията залага големи надежди на Вас. По време на официалното Ви представяне в Ботевград г-жа Мариета Иванова изрази увереност, че добрите резултати от работата на районното управление ще са налице, след като изминат три месеца от Вашето назначаване на работа. Вие обаче посрещнахте тези думи с многозначителна усмивка. Защо?


На всеки човек му е приятно, когато бъде оценен професионално и му се гласува доверие, което, разбира, се той трябва да оправдае - в моя случай не само пред  директора на ОДМВР- София, но и пред жителите на община Ботевград. Това  за мен означава голяма отговорност и предизвикателство. Що се отнася до "многозначителната усмивка",  това по-скоро беше моя реакция от приятната изненада, че има съвпадение на мислите и вижданията ни относно предстоящата  работа. Не е имало предварителна подготовка за тази среща и не сме коментирали как ще протече. Основната ни цел беше за бъдем максимално открити пред обществеността относно визията за работата на районното управление.


3. Според Вашите критерии, каква е криминалната обстановка в Ботевградската община?


Не можем да говорим за крайности в обстановката  на територията, обслужвана от РУ-Ботевград. Да, има специфика, изразена в съжителството на различни етноси, което в даден момент води до известно напрежение, но  важното е да се избере  правилния подход във всеки конкретен случай и в същото време безкомпромисно да се прилагат действащите закони.


4. Кои ще бъдат основните приоритети във Вашата работа?


Приоритети за мен означава решаването на неотложни, наболели проблеми. Всеки човек, всяка организация има проблеми, които ги тормозят, пречат на работата им, спокойствието или тяхното развитие. На срещата в малката зала на читалището в гр. Ботевград гражданите и представителите на различни институци поставиха своите въпроси, изказаха личните си мнения и оплаквания, които аз най-отговорно приемам и като наш приоритет. Усилията на колегите ми от РУ-Ботевград ще бъдат ежедневно и ежечасно насочени именно към  разрешаването на посочените проблеми.  В тази посока имаме и пълното съдействие на ръководството на областната дирекция.


5. Как ще работите с местната власт?


Полицията не би могла да изпълнява пълноценно функциите си без активното взаимодействие с  местната власт, тъй като и двете институции са призвани да работят за хората и са отговорни за тяхната сигурност. Партньорството между местната власт, полицията, държавните органи и гражданите е изключително важно за идентифициране на наболелите проблеми и търсенето на адекватни мерки за решаването им. В  тази връзка РУ- Ботевград ще поддържа линия на директен и активен диалог с представителите на всички заинтересовани институции  при прилагането на мерки за противодействие на битовата престъпност и опазване на публичното имущество, превенция на детската и младежка престъпност, противодействие на бракониерската сеч, повишаване на безопасността на движението и др.


6. Според Вас, при какви обстоятелства полицията трябва да се намесва в работата на Общинския съвет? Питам Ви, защото вече няколко пъти служители на РУ-Ботевград се отзовават на повиквания на председателя на ОбС – Ботевград - Йорданка Лалчева, за извеждане на общински съветник от заседателната зала, който, по нейни думи, е нарушил правилника за работа на местния парламент.


Полицията взима отношение и се намесва само тогава, когато има нарушение на обществения ред, друго административно нарушение, квалифицирано като такова със закон, извършване на престъпление от общ характер или разпореждане от компетентен орган, какъвто например е съдът на Р.България.


7. Ще има ли кадрови промени в РУ-Ботевгард?


Първостепенните задачи, които съм си поставил, са съсредоточени основно към ограничаване на извършваните престъпления, повишаване на разкриваемостта и създаване на оптимална организация на работа на полицейските служители, която пряко да рефлектира върху подобряване на резултатите и осигуряването на по- голяма сигурност за гражданите. Категорично обаче заявявам, че ще съм безкомпромисен към служителите, които не изпълняват съвестно задълженията си. Тогава кадровите промени ще са наложителни.


8. Новата работа налага ли на този етап промяна на местожителството Ви?


За да мога пълноценно да изпълнявам ангажиментите си като началник на РУ-Ботевград, такава промяна е наложителна. Имам пълната подкрепа на моето семейство, което е силен стимул за мен и ми дава  нужната увереност.